Gospodarstvo Požeško-slavonske županije bilježi izvozni suficit

14.12.2021.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Gospodarstvo Požeško-slavonske županije bilježi izvozni suficit

Gospodarstvo Požeško-slavonske županije bilježi izvozni suficit

Foto: HTV / HRT

Unatoč krizi izazavnoj pandemijom, gospodarstvo Požeško-slavonske županije bilježi izvozni suficit. Prehrambena, drvna i metaloprerađivačka industrija imaju velik ulagački potencijal u koji su se uvjerili i gospodarski savjetnici iz čak 24 zemlje s diplomatskim predstavnicima u Hrvatskoj. 

Požeška metaloprerađivačka tvrtka COLOR EMAJL d.o.o. zapošljava 420 radnika. 90 posto proizvodnje kamina izvoze, a da ispune zahtjeve kupaca, rade u tri smjene.

- Dignuli smo proizvodnju 40 posto, sve za izvoz. Najveći naši kupci su Skandinavci gdje je i najhladnije, tamo su naši proizvodi najzastupljeniji, kaže Goran Šutalo, direktor tvrtke COLOR EMAJL d.o.o. Požega.

Od izvoza živi i drvnoprerađivački sektor, posebno zanimljiv potencijalnim ulagačima. Mogućnosti u svim vitalnim gospodarskim granama predstavila im je u Požegi na poticaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova - Hrvatska gospodarska komora.

- Egipat je, vjerujem da to znate, jedan od glavnih uvoznika drva i drvne mase iz Hrvartske i mislim da imamo mnogo poduzetnika i velikih tvrtki koje trenutačno uvoze od vas, rekao je Mohamed Arafa, zamjenik veleposlanika Egipta u RH.

- Mi smo jedan od najvećih ulagača i to najviše u poljoprivredu i preradu drva, a sve više i u dijelove za auto industriju, otkriva Ilario Schettino, gospodarski savjetnik talijanskog Veleposlanstva u RH.

Prostora za gospodarsku suradnju baš na području ove slavonske županije ima, i to u prehrambenoj industriji i ulaganjima u poljoprivredu ovog kraja.

- Pogotovo u današenjem vremenu kada raste potreba za hranom i pitkom vodom te ekološki proizvodima, ističe Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

Da je zanimanje stranih ulagača u slavonske županije veliko, potvrdio i posjet uspješnim tvrtkama Požeško-slavonske županije. Već u travnju iduće godine Italija kao zemlja - partner, najavila je veliki gospodarski forum koji bi trebao ojačati gospodarsku razmjenu dviju zemalja te potaknuti pozitivne ulagačke trendove u hrvatsko gospodarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!