22:36 / 21.12.2018.

Autor: Mladen Sirovica/B.S.LJ./HRT

Gospodarstvo u 2019. - rast i rizici

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ne očekuje se znatniji rast kamatnih stopa, a glavni globalni rizici vezani su uz Kinu.
Hrvatsko gospodarstvo u sljedećoj bi godini trebalo rasti po stopi od 2, 6 posto, procjena je glavnih ekonomista šest vodećih banaka koje posluju u Hrvatskoj. Glavni pokretači rasta trebali bi biti osobna potrošnja i investicije. Ne očekuje se znatniji rast kamatnih stopa, a glavni globalni rizici vezani su uz Kinu.

Rast našega gospodarstva u 2019. bit će praktički na razini ovogodišnjeg, procjenjuju bankari. Napokon se može očekivati više investicija, a za njihov rast, koji bi mogao dosegnuti i 7 posto, posebno su važna dva elementa.

- Postoji veliki optimizam kod građevinskog sektora za rastom u 2019. godini i to se vidi u laganom rastu pokazatelja. Druga stvar koja je jako bitna za investicije u Hrvatskoj su EU fondovi, kaže Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

Analitičari vjeruju da će stabilnost naših javnih financija rezultirati povratkom kreditnog rejtinga na investicijsku razinu.

Za građane i tvrtke važno je što će se događati s kamatnim stopama. A one su proteklih godina znatno padale, kažu u Hrvatskoj udruzi banaka. Fiksne kamatne stope ostat će, poručuju, na istoj razini, one vezane uz nacionalnu referentnu stopu mogle bi nastaviti padati, dok će one koje se formiraju na europskom tržištu rasti.

- No, nitko ne očekuje da će on biti niti brz niti bombastičan. Očekuje se da bi on mogao biti oko 0,25 posto, poručuje Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Ključni rizici u svijetu odnose se na Kinu, odnosno njezin trgovinski sporazum sa SAD-om te sporiji gospodarski rast koji bi mogao iznositi manje od 6 postom a to bi moglo negativno utjecati na velike svjetske izvoznike.

- Prirast prodaje velikih europskih kompanija najvećim dijelom dolazi iz Kine, rast dobiti velikih europskih kompanija, posebno njemačke autoindustrije, dolazi iz Kine. Dakle, zavisnost o Kini je velika u cijelom svijetu, kaže ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Za Hrvatsku će od vanjskih faktora biti važna gospodarska kretanja u Njemačkoj i Italiji, našim ključnim trgovinskim partnerima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!