GPZ Opskrba šokirala poduzetnike novim ugovorima

22.08.2022.

20:03

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Novi ugovori za plin

Novi ugovori za plin

Foto: Dnevnik / HRT

Velik broj poduzetnika šokiran je novim ugovorima koje im je poslala Gradska plinara Zagreb - Opskrba. U njima stoji da će im se cijena plina svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu. Do prvog rujna oko 8 tisuća poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge.

Proizvodnja akumulatora u pogonu Munje obustavljena je već tri i pol mjeseca. Problem im je cijena plina. U odnosu na lani poskupio je nevjerojatnih - 450%. I tu poskupljenjima nije kraj. Jer, po novim pravilima Gradska plinara Zagreb Opskrba cijenu će formirati svakog mjeseca - ovisno o cijenama na burzi.

- Pa ne da sam šokiran, preneražen sam, ovo je gore nego što se moglo očekivati, u njemu piše doslovce: ako ne potpišete do 1.9. i ne vratite ugovor, doslovce više nema isporuke plina , nemate opskrbljivača i nemate više ništa. Uz to se mora dati garancija, što je najkatastrofalnije u svakom trenutku, u svakom danu vam može promijeniti cijenu plina, naglašava Ivan Miloloža, vlasnik tvrtke Munja.  

Zadužnicama se Gradska plinara Zagreb Opskrba želi osigurati: da će plin koji isporuči i naplatiti. Za velike potrošače traže zadužnicu na 2000 eura, za manje 1000. U problemima je oko 8 000 poduzetnika. 

- Ako je Plinara krenula s tim, onda će krenuti i drugi, Grad Zagreb će onda za Čistoću, pa će biti za vodu, pa će biti za struju. Koliko ja zapravo smijem izdati zadužnica, koji je to limit, koja je to suma, tko me kontrolira, rekla je Branka Habek, poduzetnica.

I neizvjesnost vezanu za cijene zagrebačka je plinara prebacila na pleća poduzetnika. Boje li se da će zbog toga izgubiti korisnike? 

- U ovom trenutku na hrvatskom tržištu ima određeni broj opskrbljivača koji nude cijenu plina, svaki poduzetnik može iskalkulirati što mu se isplati i razgovarati s drugim opskrbljivačima, ističe Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb – Opskrba.

No poduzetnici sada nisu u situaciji da pregovaraju s drugim opskrbljivačima. Osobito ako su veliki potrošači. 

- Što ako Vam taj drugi opskrbljivač ne može isporučiti plin, ili da se i on nađe, kao što su se nalazile neke energetske kuće na hrvatskom tržištu koje su se jednostavno prestale baviti s tim, rekao je Ivan Miloloža vlasnik tvrtke Munja.

Ne mogu računati ni na regulatora na tržištu - HERA-u. 

Vlada najavljuje mjere pomoći, ali najesen. Poduzetnici toliko ne mogu čekati, jer potpisane ugovore moraju poslati do 1. rujna. 

- Kad ste siromašna država, na neki način više brinete o građanima, nego o firmama i to je na neki način čak i normalno, međutim nije normalno da želite bankrot svojih firmi, naglasio je Boris Podobnik, ekonomski analitičar, prodekan ZŠEM-a

Nema prostora ni za dogovore sa zagrebačkom Plinarom. Tko ne pristane na nove uvjete, ostat će 1. listopada bez plina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!