08:58 / 22.10.2018.

Autor: M.S./P.F./M.M./HRT

Grabar-Kitarović: Hrvatska može postati snažno energetsko čvorište cijele Europe

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji "Energetska sigurnost u Hrvatskoj i šire" u organizaciji Centra za obnovu kulture.
Hrvatska može postati energetsko čvorište u Europi, ali za to joj je potrebna realizacija niza projekata, osobito u plinskom sektoru. Rekla je to predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Energetska sigurnost u Hrvatskoj i šire" te naglasila da iskorak treba napraviti i Europska unija kako bi smanjila ovisnost o ruskim energentima.

U uvodnom govoru rekla je da je ova tema vrlo važna i da ju je potrebno kontinuirano analizirati i i sticati. "Izazove s kojima se Europska unija u području energetike suočava jasno pocrtava činjenica da je u 2014. godini uvezeno 53 posto ukupnih potreba za energijom po cijene od 400 milijardi eura što uniju čini navjećim uvoznikom energije u svijetu".

"Zbog svojeg geostrateškog položaja obilježenog regijama srednje i jugoistočne Europe, te smještaja na Jadranskom moru kao poveznice sa cijelim svijetom Hrvatska je u poziciji postati snažnim enegretskim čvorištem cijele Europe. Od postanka moderne Hrvatske države do danas nije bilo bolje prilike da taj potencijal i ostvarimo i zadovoljnim vlastite ciljeve sigurnosti opskrbe energije, rekla je predsjednica.

Kao projekte koji će pridonijeti povećanju energetske sigurnosti u opskrbi plinom, diverzifikacijom opskrbnih pravaca, istaknula je LNG terminal na Krku i Jadransko-Jonski plinovod, koji su dio šireg projekta poznatog pod nazivom Inicijativa triju mora. Ostvarenjem tih projekata Hrvatska će konačno kapitalizirati svoj geostrateški položaj na energetskoj karti Europe, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Naglasila je da ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi iznosi oko 2,6 milijardi prostornih metara, pri čemu domaća proizvodnja doseže tek oko 60 posto, a ostalo se uvozi.

"Domaća proizvodnja smanjuje se po prosječnoj godišnjoj stopi od 8 posto te je izgledno da će se nastaviti smanjivati i u budućnosti , što znači da ćemo sve više ovisiti o uvoznom plinu. U tom kontekstu krčki LNG terminal važan je čimbenik diverzifikacije opskrbe plinom i povećanja sigurnosti opskrbe tim energentom za Hrvatsku , ali i za srednju i jugoistočnu Europu", rekla je predsjednica Republike.

Istaknula je i važnost jonsko-jadranskog plinovoda, koji se temelji na ideji povezivanja postojećeg plinskog transportnog sustava Hrvatske preko Crne Gore i Albanije s transjadranskim plinovodom. Iz Hrvatske će tako biti moguće opskrbljivati jugoistočnu Europu plinom iz južnog koridora, a uz to LNG terminal na otoku Krku dobiva dodatnu važnost kao mogući izvor plina za Jonsko-jadranski plinovod.

Energetika je, poručila je, ključna za funkcioniranje domaće ekonomije te su pred Hrvatskom zahtjevi za značajnim ulaganjima koji će bit pokretači novih gospodarskih aktivnosti.

Direktorica tvrtke LNG Hrvatska kaže da bismo, nakon brojnih odgoda, do kraja godine napokon trebali znati od koga ćemo kupiti brod te čije će tvrtke sudjelovati u projektu. Ako se zadovolji taj minimum zakupa koji je neophodan, već početkom sljedeće godine možemo očekivati donošenje investicijske odluke i sam početak izgradnje, rekla je Barbara Dorić, direktorica tvrtke LNG Hrvatska.

Sve to ide presporo, kažu u Mostu.Ostavili smo im 100 mil. EUR, koje su naši ljudi dobili za LNG terminal, nije se ništa napravilo, trebalo je godinu dana da oni uopće usvoje Zakon o LNG-ju, smatra predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Zato se zakon kojim se spašavao Agrokor donio mnogo brže. Na konferenciji o energetici i jedan od njegovih autora, odvjetnik iz tzv. grupe Borg, Boris Šavorić, kojeg je usred afere Hotmail upravo predsjednica Republike pozvala da vrati golem novac koji je za taj posao primio.

U istom hotelu u isto vrijeme bila je i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić u društvu čelnika Podravke Marina Pucara. Nije se susrela sa Šavorićem, ali je odgovorila treba li itko strahovati od skore objave njezine knjige. Ne treba nitko strahovati, svi ćete biti pozvani s voljom i na vrijeme, odgovorila je Dalić.

S obzirom na sve što se oko Agrokora događalo, bit će to, nema sumnje, zanimljivo štivo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!