15:21 / 08.11.2019.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović: Plava i zelena Hrvatska - potencijal za poljoprivrednu proizvodnju

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kazavši kako su oni dokaz da se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, Grabar-Kitarović dodala je kako svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.
Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom "Zelena i plava Hrvatska, na kojem je Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Grabar-Kitarović tom je prigodom zahvalila poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju hrvatsku biološku raznolikost, kulturu, tradiciju i identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.

Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje.

- Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate, doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati - istaknula je.

Izrazivši uvjerenje da će Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede napokon dati jasne odgovore na ključna pitanja, Grabar-Kitarović očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti naših regija.

- Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, kroz primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu te za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika poljoprivrednicima i osiguranje njihove konkurentnosti, izjavila je, dodavši kako Hrvatska - i plava i zelena - ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.

Predsjednica je spomenula i najavu Nacionalne udruge ugostitelja da će već dogodine prvi restorani sa 100 posto hrvatskim namirnicama i dizajnom nositi oznake kravata. U tom smislu, važnim je ocijenila potrebu rada na hrvatskom gastronomskom identitetu, posebice s obzirom na turističke mogućnosti i potrebe.

- Hrvatska ima što ponuditi. Vi i hrana koju proizvodite upravo ste dokaz tomu. Vidim to kao sjajnu priliku ne samo za OPG-ove, male vinare, maslinare, voćare, povrtlare, pčelare nego i za dizajnere, arhitekte i sve ostalo. To je upravo ono kako ja vidim brendiranje Hrvatske u praksi - zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!