Grabar-Kitarović: Plava i zelena Hrvatska - potencijal za poljoprivrednu proizvodnju
Objavljeno: 8. studenog 2019., prije više od godinu dana
Autor: HRT
PODIJELI
Matija Habljak/PIXSELL
Foto: - / PIXSELL
Kazavši kako su oni dokaz da se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, Grabar-Kitarović dodala je kako svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.
Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom "Zelena i plava Hrvatska, na kojem je Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Grabar-Kitarović tom je prigodom zahvalila poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju hrvatsku biološku raznolikost, kulturu, tradiciju i identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.
Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje.
- Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate, doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati - istaknula je.
Izrazivši uvjerenje da će Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede napokon dati jasne odgovore na ključna pitanja, Grabar-Kitarović očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti naših regija.
- Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, kroz primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu te za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika poljoprivrednicima i osiguranje njihove konkurentnosti, izjavila je, dodavši kako Hrvatska - i plava i zelena - ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.
Predsjednica je spomenula i najavu Nacionalne udruge ugostitelja da će već dogodine prvi restorani sa 100 posto hrvatskim namirnicama i dizajnom nositi oznake kravata. U tom smislu, važnim je ocijenila potrebu rada na hrvatskom gastronomskom identitetu, posebice s obzirom na turističke mogućnosti i potrebe.
- Hrvatska ima što ponuditi. Vi i hrana koju proizvodite upravo ste dokaz tomu. Vidim to kao sjajnu priliku ne samo za OPG-ove, male vinare, maslinare, voćare, povrtlare, pčelare nego i za dizajnere, arhitekte i sve ostalo. To je upravo ono kako ja vidim brendiranje Hrvatske u praksi - zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.