10:46 / 09.11.2020.

Autor: Željko Kardum/Studio 4/IMS/HRT

Građani Hrvatske povećali štednju za 11 milijardi kuna

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvati su i u 2020. nastavili povećavati štednju, unatoč krizi koju je donijela pandemija koronavirusa.
Pandemija donosi velike štete gospodarstvu. Država daje potpore za očuvanje radnih mjesta, ugostitelji prosvjeduju, prijevoznici traže hitne sastanke sa Vladom, poslodavci traže moratorije na kredite.

I onda odjednom kao bomba odjekne objava HGK da građani hrvatske sve više novca stavljaju na svoje bankovne račune. 

- Građani Hrvatske povećali su štednju za 11 milijardi kuna. Hrvati su i u 2020. nastavili povećavati štednju, unatoč krizi koju je donijela pandemija koronavirusa. Podaci HNB-a pokazuju da su depoziti kućanstava kod kreditnih institucija u kolovozu 2020. dosegli iznos od gotovo 215 milijardi kuna, što je rast od 5,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je HGK.

Kako je to moguće? Odakle građanima odjednom više novca za štednju i što nam ovi podaci govore, objasnio je u Studiju 4 Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

Imamo različite statistike. Ovo je točno, ali treba znati što se krije iza toga, rekao je Šošić. Riječ je kaže, o priljevu depozita, manji broj kućanstava ima veći broj depozita. 

- Pad potrošnje se dogodio u drugom tromjesečju, vidimo da se osobna potrošnja oporavlja i u EU i u Hrvatskoj.

BDP je znantno niži nego u istom razdoblju prošle godine i ono što je trpjelo su investicije, ima segmenata gospodarstva koji se nisu oporavili.

- Očekivano je da građani manje štede kada su kamatne stope niže i da onda i depoziti manje rastu, ali na to utječu i drugi faktori kao strah od gubitka posla i to će sve povećati vašu štednju i iznose novca koje ćete polagati, rekao je Šošić. 

Opširnije poslušajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!