16:40 / 28.02.2018.

Autor: M.M./B.B./HRT

Građani traže promjene predloženog nacrta plana gospodarenja otpadom

-

-

Foto: - / -

Više od 4000 građana Podsuseda potpisalo je peticiju. Ne žele reciklažno dvoriše za građevinski otpad u svom susjedstvu.
Posljednji je dan za prigovore i primjedbe u javnoj raspravi o gospodarenju otpadom u glavnome gradu. Udruge za zaštitu okoliša i brojni građani uputili su primjedbe te predali peticiju s potpisima. Traže temeljite promjene predloženog nacrta plana gospodarenja otpadom.

Više od 4000 građana Podsuseda potpisalo je peticiju. Ne žele reciklažno dvoriše za građevinski otpad u svom susjedstvu. Sporna im je mehanička drobilica koja jako buči i u zrak bi mogla pustiti potencijalno opasnu prašinu. A samo sto metara od tog planiranog odlagališta nalaze se vrtić i škola.

Zabrinuti su i građani Brezovice koji ne žele kompostanu u Obrešćici jer je  to bilo vodozaštitno područje, jer je Brezovica bila dio ekološke mreže grada Zagreba.

Zelena akcija performansom je upozorila na glavni nedostatak plana vrijednog milijardu i 300 milijuna kuna. Većina novca ulaže se u megalomanski centar, a ne prevenciju.

To je zapravo protivno hijerarhiji gospodarenja otpadom koja propisuje da se većina ulaganja mora usmjeriti na prevenciju nastanka i ponovnu uporabu i recikliranje otpada, odnosno kupnju spremnika za odvajanje i izgradnju centara za ponovnu uporabu koji su ovdje marginalizirani, kaže Marko Košak iz Zelene akcije.

Udruga Uzor zahtijeva odbacivanje nacrta prijedloga te izradu novog plana usklađenog sa svim načelima cirkularne ekonomije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!