16:07 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Gradi se prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

U geotermalnoj elektrani jačine deset megavata, proizvodit će se električna energija i po povlaštenoj cijeni prodavati HEP-u.
Cilj Europske unije je povećanje udjela obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Velika Ciglena nedaleko od Bjelovara mogla bi biti prekretnica u hrvatskoj energetici. Ondje se gradi prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj. 

Još prije 25 godina u Velikoj Ciglenoj pronađen je dragocjeni geotermalni izvor. U geotermalnoj elektrani jačine deset megavata, proizvodit će se električna energija i po povlaštenoj cijeni prodavati HEP-u. ''Ekvivalent tih 10 megawata stalne proizvodnje, to će biti mala termoelektrana. Samogonjena mala termoelektrana na vruću vodu za 2300 kućanstava'', rekao je voditelj projekta Dragutin Domitrović.

Deset godina traje njezina izgradnja, a turski investitori uložit će 35 milijuna eura u ovaj projekt koji je započela INA, a zatim zajedno s turskom tvrtkom MB Holding nastavila hrvatska tvrtka GEOEN. Na putu im se često našla i komplicirana hrvatska administracija. Zbog svega toga, iako će ova geotermalna elektrana biti najveća u nas, ali i u regiji, Hrvatska u energetskoj utakmici u posljednje vrijeme zaostaje.

Sa 170 stupnjeva ovaj je geotermalni izvor najtopliji u regiji. Elektrana bi trebala početi raditi za nekoliko mjeseci, a topla voda mogla bi se u budućnosti upotrijebiti za grijanje plastenika ili ribogojilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!