Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak

05.06.2023.

14:24

Autor: I.Z./HRT/Hina

Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak

Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak u okviru najavljene porezne reforme, a izgubljen prihod zbog ukidanja prireza nadoknadit će preraspodjelom unutar proračuna, poručili su u danas gradonačelnici ta dva vukovarsko-srijemska grada.

- Stopa poreza ostat će 20 posto, a gubitak od dva do dva i pol milijuna eura u vinkovačkom proračunu, zbog ukidanja prireza koji je sada 10 posto, nadoknadit ćemo preraspodjelom u proračunu, ali najvećim dijelom pojačanom gospodarskom aktivnosti. Vinkovačko gospodarstvo u prošloj je godini raslo po stopi većoj od 30 posto i mislimo nastaviti tim trendom tako da nas ukidanje prireza neće puno zakinuti, tvrdi gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Po njegovim riječima, već tijekom 2024. godini Vinkovci će se vratiti na sadašnje financijske pozicije dok će građani imati povećane plaće.

- Svesrdno ćemo koristiti raspoloživo što nam Vlada kroz ministarstva, fondove i različite druge modele financiranja osigurava. Podržavamo ukidanje prireza jer smatramo da gradovi i općine moraju imati što veću poreznu autonomiju, da se natječemo tko će bolje uvjete pružiti građanima za život, mišljenja je Bosančić.

- Zbog ukidanja prireza proračun Grada Otoka bit će zakinut za oko pola milijuna eura, kazao je na konferenciji za novinare otočki gradonačelnik Josip Šarić.

- Prva je ovo prilika da kao gradovi i općine pokažemo solidarnost i interes višeg standarda naših sugrađana. U svakom proračunu postoji prostor za korekcije tako da ne stoje negativni komentari pojedinih oporbenih gradonačelnika, posebice velikih gradova da će izgubiti određena sredstva, kaže Josip Šarić.

Obojica gradonačelnika tvrde da zbog ukidanja prireza neće doći do poskupljenja komunalnih usluga na njihovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!