Granić: Nadam se da će tržnice vratiti svoj sjaj

09.04.2020.

08:27

Autor: Eli Lazarova Sladić/HRT

-

-

Foto: - / -

Na pitanje hoće li domaći proizvođači uspjeti nadoknaditi gubitke Granić je odgovorio kako poslije krize uvijek dođe neko bolje razdoblje.
Nacionalni stožer objavio je da se u Hrvatskoj, ali prema posebnim uvjetima rada, otvaraju tržnice te produljuje radno vrijeme trgovina. Od danas do Uskrsa radit će od 7 do 20 sati.

Tržnice su jutros otvorene - ali po posebnim strogim uvjetima. Neke tržnice te su uvjete ispunile i dan dva ranije no čekala se konačna odluka Nacionalnog stožera. O radu tržnica u posebnim uvjetima i o tome hoće li domaći proizvođači uspjeti nadoknaditi gubitke zbog 20-dnevne zabrane govorio je Božo Granić, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

Zagrebačke tržnice otvorene, na Žitnjaku "drive-in"
Rekao je kako je sve jasno oko kriterija za otvaranje i funkcioniranje tržnica, bilo je problema s nabavom pleksiglasa pa su neki malo zakasnili ili će zakasniti s otvaranjem nekih dijelova. Smatra da su mjere zaista stroge, ali i da su i svi svjesni da ih se trebamo pridržavati kako se ne bi dogodilo širenje virusa s tržnica.U Hrvatskoj je oko stotinjak tržnica, 36 su članovi Udruge hrvatskih tržnica i jučer su najavili da svi počinju s radom, kazao je Granić i napomenuo da su sve tržnice specifične, prodaja je organizirana na različite načine, ali posvuda se poštuju propisane mjere i upute.

Na pitanje hoće li domaći proizvođači uspjeti nadoknaditi gubitke Granić je odgovorio kako poslije krize uvijek dođe neko bolje razdoblje.

- Nadam se da će taj prvi grč koji je nastao u pripremi opustiti i da će tržnice vratiti svoj sjaj. Oni trenutno nisu mjesto susreta, ne može se birati proizvode, ali opet su omiljeno mjesto građana - uvjerava. Što se tiče štete koje su pretrpjeli svi oni koji 20-ak dana nisu svoje proizvode mogli plasirati na tržnicama, smatra da su štete teško zbrojive, ali zasigurno ogromne jer je to vrijeme kada inače na tržnicama buja život i trgovina, što trenutno nema.

- Sada se Hrvatska treba okrenuti svom agraru i oživjeti ga, on je zapušten i u lošem je stanju, godinama se o njemu nije vodilo računa. Nadam se da će ova kriza utjecati i na one koji će donositi odluke - poručio je.

Granić je naglasio da Udruge proizvođača povrća i voća, ribara nisu zadovoljni radom Ministarstva poljoprivrede. Požalio se da Udruga hrvatskih tržnica već dugo piše ministrici Mariji Vučković, a do sada nisu uspjeli uopće doći do neki razgovor s njom.

- Ne radi se toliko o tržnicama, već o OPG-ima. Proizvođači poljoprivrednih proizvoda naslonjeni su samo na ministarstvu i bilo bi dobro da ih se čuje - rekao je.

Kako bi pokazali i kakvo je stanje na terenu, uživo su se uključili i HRT-ovi reporteri.

Čini se kako su građani jedva dočekali otvaranje Dolca - izjavila je novinarka Jelena Šarić. Zagrepčani su čekali u redu već u 8 sati. Atmosfera je nešto drukčija, prizori i uvjeti također, ali se pazi na mjere i građani imaju razumijevanje te strpljivo čekaju.

Petar Mikuličin je javio da je i Šibenska tržnica jutros ponovno otvorena. Tržnica je odrađena, postoje barijere na pultovima, pazi se na razmak od 5 metara kako je propisano i svi se pridržavaju novih mjera. Ribarnica nije otvorena danas, ali će raditi već sutra.

U Osijeku je s radom počeo otvoreni dio glavne tržnice, prodavači imaju produženo vrijeme dolaska, radi se dezinfekcija ruku i nogu, pazi se na razmak od 3 do 5 metara, puštaju se ograničen broj ljudi. Iz uprave tržnice poručuju da građani dolaze iza 8 sati kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Sve je pod kontrolom, ima svega dovoljno, javio je novinar Hrvoje Šimunović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!