13:13 / 23.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Grčka traži više plina iz Azerbajdžana

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Grčka je rezervirala dodatne pošiljke plina kako bi spriječila poremećaje u opskrbi zbog pojačanih napetosti u Ukrajini, rekao je glasnogovornik vlade, dodavši da u isporukama cjevovodima traže više plina iz Azerbajdžana.

Zapadne zemlje kaznile su u utorak Rusiju novim sankcijama zbog odluke o slanju vojnih postrojbi u mirovnu misiju u odmetnute regije na istoku Ukrajine nakon priznanja njihove neovisnosti. Lugansk i Doneck proglasili su neovisnost 2014. godine.

Njemačka je u utorak najavila da će obustaviti certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuku ruskog plina, što bi moglo dodatno podići ionako visoke cijene plina u Europi.

Grčka uvozi 40% plina iz Rusije, a nabavlja ga i u Azerbajdžanu i Alžiru.

- Rezervirali smo dodatne pošiljke ukapljenog i prirodnog plina iz cjevovoda, rekao je vladin glasnogovornik Giannis Oikonomou dodavši da će nastojati osigurati što više plina koji stiže cjevovodom iz Azerbajdžana.

Dodatni ukapljeni plin mogli bi, osim u Alžiru, nabaviti i u Egiptu i Nigeriji, rekao je upućeni izvor.

Kako bi spriječile poremećaje u proizvodnji, neke elektrane na plin spremne su prijeći na dizel, dodao je Oikonomou.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!