18:51 / 30.03.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Grlić Radman: Hrvatske tvrtke zainteresirane za egipatsko tržište

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatske tvrtke pokazuju velik interes za prisutnost na tržištu Egipta preko kojeg im se otvara tržište za gotovo milijardu stanovnika, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak na početku dvodnevnog posjeta najmnogoljudnijoj arapskoj državi.

Država s kojom Hrvatska ima tradicionalne prijateljske odnose, temeljene na dugogodišnjem razumijevanju i partnerstvu, Egipat je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, ne samo u Africi već i na prostoru Bliskog istoka, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.


- Egipat ima dobre odnose s arapskim svijetom i preko Egipta otvara nam se tržište za gotovo milijardu stanovnika što tvrtkama omogućuje da se upravo kroz svoje egipatsko poslovanje usredotočuju i na šira regionalna tržišta, rekao je Grlić Radman.


Mogućnosti suradnje vidi u industrijama poput naftne, drvne industrije, energetike, brodogradnje, obrambene industrije te infrastrukturnih radova. 


Posjet Egiptu hrvatski šef diplomacije počeo je odavanjem počasti na hrvatskom memorijalnom groblju u El Shattu, mjestu zbjega gotovo 30.000 Hrvata izbjeglih u vrijeme Drugog svjetskog rata, uglavnom iz Dalmacije, Dalmatinske zagore, s otoka.


- Njih 856 je umrlo i zato smo danas za njih položili vijence i zapalili svijeće, rekao je.


Ministar je obišao i Sueski kanal, gospodarski posebno važnu zonu koja privlačni važne investicije. 


U hrvatskom izaslanstvu su i poslovni ljudi, gospodarstvenici, među njima predstavnici INA-e, Iskre, Norme, IGH.


Posebna prigoda za istraživanje mogućnosti suradnje između hrvatskih i egipatskih partnera bit će gospodarski forum u srijedu koji će okupiti više od 120 poslovnih ljudi, a Grlić Radman će ga otvoriti s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.


Kao jedan od zanimljivih projekata istaknuo je tehnologiju rafiniranja mineralnih pijesaka koji priprema jedna hrvatska tvrtka u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te egipatskim partnerom.


Hrvatskoj je suradnja s Egiptom važna i zbog odnosa Egipta s Europskom unijom te članstva u zajedničkom tržištu za istočnu i južnu Afriku, rekao je ministar Grlić Radman.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!