Grlić Radman: OECD je ključna platforma za oblikovanje svjetske ekonomije

11.11.2022.

21:32

Autor: T.D./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

OECD je uz Svjetsku trgovinsku organizaciju ključna platforma za stvaranje politika koje oblikuju svjetsku ekonomiju, kazao je u petak šef hrvatske diplomacije na sastanku tog tijela o međunarodnoj trgovini i opskrbnim lancima, priopćio je MVEP.

Uz Svjetsku trgovinsku organizaciju, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predstavlja ključnu platformu za stvaranje politika i razmjenu inicijativa koje oblikuju svjetsku ekonomiju, poručio je Gordan Grlić Radman.

- Posebnu važnost pritom imaju trgovinski sporazumi koji pridonose stvaranju radnih mjesta, jačanju inovacija i prosperiteta te ne samo da značajno pridonose gospodarskom oporavku, nego i podržavaju šire ciljeve, kao što su zelena i digitalna tranzicija i tehnološki razvoj, navodi se u priopćenju MVEP-a.

U svom je izlaganju također apostrofirao važnost međunarodne suradnje i ulaganja zajedničkih napora za prevladavanje aktualnih geopolitičkih izazova.

Smatra da su oni bez presedana i da uvelike utječu na lance opskrbe i na nedostatak sirovina te da pridonose inflaciji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova boravio je u četvrtak i petak u Parizu, a osim na sastanku OECD-a na poziv glavnog tajnika Mathiasa Cormanna, sudjelovao je i na petom Pariškom mirovnom forumu, na ministarskom panelu o energetskoj sigurnosti u kontekstu zelene tranzicije, rata u Ukrajini i inflacije.

- Europska unija mora nastaviti s naporima za osiguranje energetske sigurnosti i otpornosti. Vjerujem da smo pokazali jedinstvo i sposobnost djelovanja u vremenima krize te ćemo to nastaviti činiti. Fokus EU-a trenutačno je na mjerama ublažavanja visokih cijena energije u svrhu zaštite građana, unutarnjeg tržišta i ključnih grana industrije, rekao je hrvatski šef diplomacije na forumu.

Naglasio je da Hrvatska značajno pridonosi te potpuno podupire trenutačni smjer energetskih i klimatskih politika EU-a, dodavši kako je pritom najvažnije održati i jačati solidarnost država članica.

Na marginama tog foruma Grlić Radman se sastao s predsjednikom Švicarske Ignaziom Cassisom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!