Grlić Radman s direktorom za globalne odnose OECD-a o približavanju RH

14:26 / 17.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

O približavanju Hrvatske OECD-u

O približavanju Hrvatske OECD-u

Foto: Charles Platiau / REUTERS

Hrvatska je u potpunosti predana ispunjavanju obveza s ciljem približavanja OECD-u budući da je članstvo u toj organizaciji jedan od njezinih strateških ciljeva, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na sastanku s direktorom za globalne odnose OECD-a Andreasom Schaalom.

Ministar je također naglasio kako je za Hrvatsku važno da približavanje standardima OECD-a ima i važan učinak na već započete reformske procese na nacionalnoj razini, priopćio je MVEP.

Andreas Schaal, koji boravi u radnom posjetu Zagrebu na poziv ministra Grlića Radmana, sudjelovao je u ministarstvu vanjskih i europskih poslova na sastanku s članovima Međuresorne radne skupine za pripremu pristupanja OECD-u. U njezinom radu sudjeluju predstavnici nadležnih tijela državne uprave. Razgovaralo se o pripremi Akcijskog plana za suradnju RH s OECD-om i napretku RH u približavanju Organizaciji.

Ovaj posjet pokazatelj je nastavka dobre suradnje Republike Hrvatske i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), posebice slijedom održane Ministarske konferencije Vijeća OECD-a, na kojoj su 5. i 6. listopada ove godine sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar financija Zdravko Marić te ministar Grlić Radman, stoji u priopćenju.

Vlada RH je u siječnju 2017. uputila OECD-u službeni zahtjev za članstvo. RH otada ima status države kandidata. Odluku o prihvaćanju kandidature mora jednoglasno donijeti Vijeće, nakon čega započinje pristupni proces.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!