14:59 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Grozdanić: LNG i podrška obnovljivim izvorima energije u RH

-

-

Foto: - / -

Energetski stručnjak Igor Grozdanić u Studiju 4 govorio je energetskoj strategiji.
Potpredsjednik Europske komisije Šefčović - LNG terminal vidi kao izvrsnu priliku za Hrvatsku da postane energetsko središte u regiji. Šefčović je jučer sudjelovao na energetskoj konferenciji "Hrvatska na vratima Energetske unije" - uz premijera Plenkovića i brojne ministre na konferenciji su sudjelovali i ključni poslovni lideri i stručnjaci iz područja energetike. Među njima je bio  i gost Studija 4 energetski stručnjak Igor Grozdanić.

Prvo je objasnio što je Energetska unija. "Europska energetska unija je plan Europske komisije od veljače 2015. koji je predložio i donio gospodin Donald Tusk, u kojem se govori o novim paradigmama za EU tj. za politiku energetske unije na polju energetike. Ističe tri važne stvari: sigurnost energije, dostupnost, cjenovnu i ekološku prihvatljivost.

Rekao je da LNG terminal, plutajući ili na kopnu, spada u domenu energetske sigurnosti u Hrvatskoj i osigurava još jedan dobavni pravac. Mislim da je to jedan važan korak u energetskoj tranziciji i ukupnom energetskom gospodarstvu Hrvatske.  

"Smatram da je prirodni plin dovoljno tranzicijsko gorivo u ovom trenutku, posebno i zato što je predsjednik Šefčović jučer rekao da svaka zemlja treba imati  svoj miks, svoju proizvodnju i potrošnju energenata na bazi vlastite proizvodnje. Mi prirodnog plina još uvijek imamo 66 - 70 posto, po tome smo lideri u regiji", rekao je.

"S druge strane ako plin gledamo prema ugljenu, on ima i ekološke i ekonomske i zdravstvene opravdanosti naspram ugljena", dodao je.

"Smatram da putem LNG projekta dajemo i podršku razvoju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. S prirodnim plinom mi tjeramo ugljen s prostora Europe i na taj način osiguravamo mjesto razvoju obnovljivih izvora", istaknuo je.

Plenković na konferenciji Hrvatska i energetska unija

Premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu sudjelovao na konferenciji Hrvatska i energetska unija, u sklopu koje je održao i govor. "Ovo je prigoda da kažemo nekoliko riječi o pogledima Hrvatske i značenju energetske unije za našu zemlju", rekao je Plenković na početku svoga govora. Energetske potrebe modernog svijeta narasle su do neslućenih razmjera, istaknuo je Plenković, dodavši da se tržište silovito mijenja. Kina je od 1990. više nego triput povećala svoju potrošnju energije. Za razliku od Kine, energetska potrošnja EU ostala je stabilna i čini oko desetinu svjetske potrošnje, rekao je. Energetska unija nije supstitucija za nacionalnu politiku, ona je novi okvir. Od svake članice, pa i od Hrvatske, ovisi kako će realizirati svoju energetsku politiku, koja predstavlja ključ gospodarskog razvoja, istaknuo je premijer. Energetska politika povezana je i isprepletena s nizom drugih strateških politika i predstavlja ključ gospodarskog razvoja, odnosno održivog razvoja svake države. Energetska sigurnost i neovisnost ključni su za nacionalnu stabilnost svake zemlje. Nijedna zemlja nije izolirana i nije u potpunosti energetski neovisna, istaknuo je premijer. Energetska strategija usredotočit će se na jedinstveno eu tržište i energetske aspekte hrvatske. Posebnu pažnju posvetit ćemo se i energetskoj učinkovitosti. Prednost treba dati onima, kojih hrvatska ima najviše, a to su zasigurno obnovljivi izvori energije, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!