Grožnjan: Dan otvorenih vinskih podruma u Istri

29.05.2022.

21:54

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Posljednja nedjelja u svibnju obilježena je u Istri već tradicionalnim Danom otvorenih vinskih podruma u Istri, poznatijim pod nazivom "Wine Day", koncipiranim kroz šest istarskih vinskih regija.

Taj je događaj upriličen po 22. put. Ovogodišnje Dane otvorenih vinskih podruma organizirali su Udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra, Turistička zajednica Istarske županije te županijski Odjel za turizam.

Službeno otvaranje manifestacije održano je u vinariji Dešković u Kostanjici, selu smještenog na jugozapadnim padinama Grožnjanštine. U ovom mjestašcu sa samo osamdesetak kućnih brojeva prisutne su čak tri šampionske vinarije - Vina Dešković, Zigante vina i Vina Zigante.

Upravo je podrum Deškovićevih privukla u nedjelju mnoge vinoljupce iz svih krajeva Istre koji su unatoč lošim vremenskim uvjetima uživali u nagrađivanoj svježoj istarsko malvaziji iz berbe 2021. Osim malvazije točio se i muškat, pinot, refošk, teran, i cabernet.

Vinski podrumi u Istri okupili su i ove godine brojne ljubitelje vina ne samo iz Istre nego i brojne turiste koji ovih dana borave na području Istarske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!