08:05 / 24.12.2020.

Autor: Studio 4/IMS/S.M./HRT

Gršić: Pandemija utjecala na snažnije korištenje digitalnog svijeta u RH

-

-

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa utjecala je na to da se u Hrvatskoj dogodi bitno veći iskorak u korištenju digitalne tehnologije, nego što je to bilo ranije, kazao je Bernard Gršića državni tajnik Središnjeg državnog Ureda za razvoj digitalnog društva.
Pandemija koronavirusa utjecala je na to da se u Hrvatskoj dogodi bitno veći iskorak u korištenju digitalne tehnologije, nego što je to bilo ranije, kazao je Bernard Gršić državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Spomenuo je da danas u Hrvatskoj postoji on-line nastava, a i da se digitalna tehnologija koristi na drugačiji način.  

- Možemo samo zamisliti kako bi izgledalo čekanje za propusnice kada ne bi bilo mogućnosti da se koristimo digitalnim sustavom, kazao je Gršić u HRT-ovom Studiju 4. Dodao je da je zaprimljeno 118.000 zahtjeva, a pozitivno ih je riješeno oko 40%. 

Govorio je i o središnjem katalogu službenih dokumenata Republike Hrvatske. Kaže da se ondje nalaze svi pravni propisi u državi. Građanima su dostupni  besplatno. 

Na pitanje što konkretno radi 60-ak zaposlenih za digitalizaciju Hrvatske, istaknuo je "kako je tu 10-ak projekata državne informacijske infrastrukture, vrijednih oko 500 mil. kuna".

- Radimo na državnoj informacijskoj infrastrukturi, stvaramo novo okruženje u kojemu građani mogu dobivati nove elektroničke usluge, a to je centar dijeljenih usluga. Tako građani više neće morati davati svoje podatke na više mjesta, niti će trebati davati više puta iste podatke, kazao je. Dodao je i da će u slijedećih nekoliko godina biti povezani svi registri i baze podataka.

Godišnje se izda, kaže, oko 65 milijuna liječničkih recepata i naglašava da sada to rade i s elektroničkim uputnicama.

Gršić je istaknuo i da se veći dio projekata financira iz sredstava Europske unije, a u idućem razdoblju bit će ih i još više. 

Odgovarajući na pitanje kako to da se 20 godina radi na arhiviranju službenih dokumenata, Gršić je kazao da se službeni dokumenti stvaraju svaki dan, pa se onda moraju i arhivirati i evidentirati u katalogu službenih dokumenata. Opisao je i što sve obuhvaća posao ljudi koji se bave digitalizacijom službenih dokumenata. 

Kazao je među ostalim i da je cijela građa geodetske uprave u digitalnom obliku, a i zemljišni informacijski sustav. Novi projekti koji se budu radili na tom području će samo modernizirati i ubrzati i ostale procese, dodao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!