Grubišić o utjecajima na rast BDP-a

30.08.2023.

12:41

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Što je najviše utjecalo na rast BDP-a i koliko u tome sudjeluje realna ekonomija, proizvodnja i izvoz, a koliko turizam i potrošnja, za HTV-ov Studio 4 komentirao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

- Kao uvijek, ako isključimo politikantsku komponentu javne komunikacije i ako objektiviziramo te brojeve, moramo konstatirati da je Hrvatska baza za BDP znatno niža od mnogih zemalja s kojima se uspoređujemo, rekao je Grubišić.

Dodaje kako od 2009. do 2015.godine, dok su svi rasli, mi smo bili u recesiji.

- Dakle, ima tu puno elemenata koji zapravo kada se kontekstualiziraju na ispravan način daju jedno dodatno svjetlo na ovaj podatak, govori. 

- Velika je potražnja za radnom snagom, a isto tako inflacija utječe na rast nominalnih plaća. Državna potrošnja nije u toj mjeri kontribuirala BDP-u u prvih 6 mjeseci. Ona je nešto malo povećana. Ona je po meni i dalje pretjerana, smatra Grubišić.

Istaknuo je da je mnogo primjera gdje je država svojim intervencionizmom neke dovela u situaciju ne da ne rastu, nego zapravo da ne mogu održavati svoj biznis. 

- Ne rastu svi, ograničavanje rada nedjeljom, možda će neki biznisi imati negativne konzekvence, možda će ostati na istoj razini, ali pretpostavljam da će neki imati pozitivne posljedice toga, ne znam. Sad već na pumpama možemo kupovati neke stvari koje nisu baš bile uobičajene, izjavio je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!