08:37 / 28.02.2018.

Autor: HRT

Grubišić: Fokus je isključivo na sklapanju nagodbe

-

-

Foto: - / -

O novom povjereniku, prvim potezima, cijeloj novonastaloj situaciji u Agrokoru razgovarali smo s financijskim stručnjakom Andrejem Grubišićem.
Premijer Andrej Plenković sazvao je jučer sjednicu Vlade, objavio ime novog povjerenika za agrokor Fabrisa Peruška, dobio jednoglasnu potporu ministara te njega i njegovu zamjenicu Irenu Weber predstavio javnosti na konferenciji za novinare na koju došao je s Martinom Dalić. I time očito želio pokazati kako Dalić i dalje ima njegovu potporu, ali i poslati poruku oporbi koja će danas održati sastanak vezan uz njezin opoziv. 

Fabris Peruško trebao bi nastaviti tamo gdje je Ante Ramljak stao. U Agrokor je Peruško došao u svibnju 2017., kad ga je Nadzorni odbor Tiska imenovao članom Uprave zaduženog za financije i restrukturiranje. O novom povjereniku, prvim potezima, cijeloj novonastaloj situaciji u Agrokoru razgovarali smo s financijskim stručnjakom Andrejem Grubišićem.

Grubišić je rekao kako ne dvoji u profesionalnost, obrazovanje i iskustvo novog povjerenika i njegove zamjenice no istaknuo je kako njihove kompetencije više nisu ključna stvar u ovom procesu. Ključna stvar u ovom procesu je da se nađe netko tko je u sustavu kako bi se nagodba čim prije sklopila. Svima koji malo poznaju proces restrukturiranja - operativnog i financijskog - jasno je da je fokus isključivo u sklapanju nagodbe, rekao je Grubišić.

Uvjeren je da proces restrukturiranja neće biti završen ni do prolongiranog roka - do srpnja, jer je riječ o sustavu s nekoliko desetaka tisuća ljudi, a koji je u padu.

Grubišić je rekao kako je bitno naglasiti da je iz prvog nacrta nagodbe razvidno da nije po mjeri jednog djela hrvatskih dobavljača. Ide u korist drugog dijela hrvatskih dobavljača koji su očigledno imali vrlo uske veze s bivšom izvanrednom upravom, rekao je. Prema njegovu mišljenju, proces nije vođen transparentno. Pod izgovorom da štiti nacionalne interese, politika je štitila interese jednog kruga vjerovnika... nacionalni interesi se ne štite lex specialisom, izjavio je Grubišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!