10:14 / 26.03.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/IMS/M.M./HRT

Grubišić: Vladine mjere su nedostatne i diskriminatorne

-

-

Foto: - / -

U emisiji Zajedno za zdravlje Andrej Grubišić govorio je o gospodarskim mjerama za zaustavljanje posljedica krize.
Vladine mjere za spas gospodarstva nisu dostatne i diskriminatorne su, rekao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić gostujući u emisiji Zajedno do zdravlja.

-
Sabor prihvatio paket Vladinih mjera  
- Plenković u Saboru pozvao na solidarnost i jedinstvo nacije 

- Porezna politika trebala bi što manje opterećivati gospodarstvo i dati privatnoj inicijativi više manevarskog prostora. Trenutačne mjere idu prema skupinama koje je Vlada odabrala temeljem svojih kriterija, koji su subjektivni, izvršavala bi se isplata minimalne neto plaće, a to je diskriminatorno. U Hrvatskoj neće biti biznisa koji neće osjetiti ovu krizu više ili manje, rekao je ekonomski analitičar dodajući da bi po njemu prava mjera bila da se naravi dvomjesečni break gdje bi svima u Hrvatskoj stopa poreza bila nula, te sveobuhvatan povrat poreza. 

- Mjere koje je Vlada najavila potiču na otpuštanja jer je veći rizik neizvjesnost da neće biti u stanju to izdržat. Zato tražimo pozitivnu državui intervenciju - vratite nam novce kroz smanjenje poreza i pustite da nas borimo sa krizom, rekao je. 

Istaknuo je da ova situacija spada u kategoriju crnog labuda, što znači da je ovo događaj koji je bio nepredviđen u svim predikcijskim poslovnim  modelima, a karakteristika crnog labuda je, kako je rekao, da ima razorne negativne posljedice.

Grubišić je istaknuo i da ne smijemo ponoviti greške iz 2008-2009. kada je Vlada umjesto agresivnog poreznog rasterećenja napravila suprotno. Ona je porezno opterećenje povećala i rezultati su bili devastirajući za gospodarstvo.

- Imali smo šestogodišnju recesiju, BDP je pao 13 posto, preko 200.000 ljudi u privatnom sektor ostao je bez posla, a dobar dio njih je iselio i država je došla na 50 posto bruto domaćeg proizvoda. To nas je zacementiralo na dno Europske unije. Tek smo 2019. došli na nivo koji je nešto iznad 2008. godine. Od 2009- 2020. kada je veći dio bogatijeg svijeta imao period ekonomskog napretka i buma, Hrvatska je stagnirala i sad nas opet čeka nova kriza.

Grubišić je rekao da očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti za 10 posto, te dodao da je 2009. godine palo za 7 posto.

- Bitno je koje će Vlada povući mjere jer će to determinirati koliko će kriza trajati nakon ove godine. Iskustvo govori da je trajala šest godina. Neizvjesnost je koliko će dugo trajat rekuperacija, a to će preko 90 posto ovisiti o Vladinoj poreznoj politici.

- Ništa u Hrvatskoj neće propasti u smislu da mi nećemo dalje živjeti, samo je pitanje koliko kvalitetno. Ne smijemo ponoviti iste greške iz 2009., zaključio je Grubišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!