07:18 / 05.02.2018.

Autor: HRT

GSV raspravljao o strategiji za uvođenje eura

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici je bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Najviše se govorilo o posljednicama koje bi uvođnje eura moglo imati na gospodarstvo i standard građana.
Održana je sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća na kojoj je glavna tema bila strategija uvođenja eura. Na sjednici je bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Najviše se govorilo o posljednicama koje bi uvođnje eura moglo imati na gospodarstvo i standard građana.

"Nisam primjetio, a bilo je 19-tak govornika, da je netko govorio o izrazito negativnim posljedicama. Dapače spominjane su koristi i relativno mali broj šteta od koji se najprije navodi gubitak monterane samostalnosti", izjavio je nakon sjednice Ivan Mišetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. "Uvjerili su nas da su iskustva zemalja koje su uvele euro (Slovačka, Slovenija) -  takva da su poskupljenja bila minimlana", kazao je Miroslav Hraščanec iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je početkom prosinca prošle godine da se Hrvatska u ovome trenutku ne želi obvezati na određeni datum ulaska u eurozonu, već želi provesti kvalitetnu i argumentiranu javnu raspravu o uvođenju eura. Istaknuo je da su brojne koristi od uvođenja eura za gospodarstvo, društvo i građane, ali da ima i troškova te treba učiniti da ti troškovi budu što manji, a koristi što veće. Isto tako, napomenuo je da su duboko svjesni kako je tu i puno elemenata političke ekonomije, odnosno postoje i određeni politički kriteriji za ulazak u eurozonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!