07:30 / 20.03.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Gubici su neznatni za one prilagodljive tržištu

Malo obiteljsko poduzeće zidnih i stropnih dekoracija

Malo obiteljsko poduzeće zidnih i stropnih dekoracija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Unatoč pandemiji i izazovima koje je donijela prošla godina, malo obiteljsko poduzeće iz Pribislavca uspješno je poslovalo. Gubici su neznatni jer se tvrtka koja se bavi proizvodnjom zidnih i stropnih dekoracija za interijere i eksterijere, štukatura i sličnih predmeta dobro prilagodila tržištu otvorivši se za nove izazove.

Bilo ljeti ili zimi, posla uvijek ima. Ni pandemija im nije naštetila. Već od ranog jutra u radionici obitelji Flegar vrlo je bučno. S pomoću CNC stroja izrađuju nove zidne dekore i pregrade.

- Vrlo je kreativno raditi na takvim strojevima, uz to što imamo gotove nekakve modele, bavimo se i vlastitim vektorskim crtanjem, tako da možemo izaći ususret bilo kakvoj ideji, bilo kakvim nacrtima, objašnjava Vjekoslav Flegar, poduzetnik.

Prepoznaju to i kupci, najviše stranci. Kao i brojni drugi mikropoduzetnici, i obitelj Flegar se u krizi okrenula internetskoj prodaji.

- Vrlo lako možemo izaći na tržište s novim proizvodima, izaći ususret našim klijentima i napraviti proizvod po mjeri, po nacrtima arhitekata i projektanata. To je velika prednost u odnosu na velike firme, kaže Vjekoslav.

- Najviše kupaca imamo preko Facebook profila, prilično se prodaje preko Etsyja. Ljudi jako vole privatnu komunikaciju, kaže Maja Flegar, poduzetnica.

Prednost su i moderni strojevi, kupljeni usred krize. Jedina prepreka je otežana nabava materijala.

- U zadnje vrijeme postoji trend naglog povećanja cijene repromaterijala, u mjesec dana cijene odu po 30 posto gore. Je li to nekakvo pogoršanje na svjetskom tržištu, ali u svakom slučaju događa se nešto što nije dobro, zaključio je Vjekoslav.

Cijene njihovih proizvoda ipak nisu rasle, štoviše povoljnije su nego proteklih godina. Iako ih je samo troje zaposlenih, narudžba uvijek ima pa se radi dok se sve ne završi.

- Rokovi ovise o tome iz koje države naruče, ali rok isporuke je od 3 do 10 radnih dana, kaže Maja.

Optimistično gledaju i na budućnost i smišljaju nove ideje, šire proizvodnju te namjeravaju osvojiti i ostatak tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!