19:08 / 09.02.2019.

Autor: Danijela Hegediš, Suzana Balen/V.K./HRT

Gudovec - Godina hrvatskog meda

-

-

Foto: - / -

Ovo je godina hrvatskog meda - ističu u Hrvatskom pčelarskom savezu. Uvedene su brojne promjene u Pravilnik o medu, a jedna od najvećih novosti je Nacionalna staklenka.
Ovo je godina hrvatskog meda - ističu u Hrvatskom pčelarskom savezu. Uvedene su brojne promjene u Pravilnik o medu, a jedna od najvećih novosti je – dugo očekivana Nacionalna staklenka.

Kako se nositi s uvozom meda koji je prošle godine dosegnuo čak dvije tisuće tona,  domaći proizvođači mogli su čuti na 15. međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu. Slatko i slasno bilo je na medenom doručku u Gudovcu.

Od ove godine više od pet tisuća hrvatskih pčelara njime puni nacionalne staklenke.

- Mora biti označena oznakom Med hrvatskih pčelinjaka, dakle programom ministarstva poljoprivrede, a svaka od ovih oznaka nosi jedinstveni serijski broj putem kojih možemo provjeriti proizvođača odnosno na kojem pčelinjaku je med proizveden, rekao je Zdravko Barać, Ministarstvo poljoprivrede.

Resorni ministar istaknuo je da je pčelarima još od 2017. iz Nacionalne omotnice godišnje na raspolaganju 18 milijuna kuna, a financirali su i izradu staklenke.

- Stroge su kontrole kad govorimo o kupovini tih staklenki od samih pčelara i i o punjenju meda unutra koji je isključivo hrvatski i naravno naši pčelari dobivaju dodatnu promociju i promoviraju svoj proizvod koji je vrhunske kvalitete, naglašava Tomislav tolušić, potpredsjednik Vlade.

- Kupci nas to traže. Znači, mi smo od prvog dana , kad je ona puštena u prodaju krenuli s nacionalnom staklenkom i odlično se pokazala, rekao je Dubravko Valint, Virovitica.

Oko 8 tisuća registriranih pčelara proizvede osam tisuća tona meda - dovoljno za hrvatske potrebe. No i tu je konkurencija nemilosrdna - prošle godine uvezeno je oko dvije tisuće tona. Kupcima je novi Pravilnik omogućio da znaju kakav med kupuju.

- Mora pisati da je med hrvatskog podrijetla, odnosno da je iz Hrvatske. Odnosno da je med iz zemlje podrijetla. Ako je iz Kine mora pisati da je iz Kine. Mi svake godine imamo meda dovoljno za naše potrebe i 50 posto da ga možemo izvesti van i naravno da ovaj med koji ulazi u Hrvatsku radi disbalans na tržištu, naglasio je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Novi adut na pčelarskom tržištu uskoro će biti i proizvod 11 pčelara iz sedam županija koji će se prodavati pod nazivom "Slavonski med" s europskom oznakom izvornosti i podrijetla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!