13:42 / 18.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Guverner upozorava na 'opasne' gotovinske kredite

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na tržištu rada u HNB-u očekuju nastavak rasta zaposlenosti, što će doprinijeti daljnjem smanjenju nezaposlenosti na rekordno nisku razinu od 7,2 posto.
Hrvatska narodna banka (HNB) očekuje iduće godine stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,7 posto, koliko očekuje da će rast iznositi i u ovoj godini, istaknuto je na brifingu za novinare u središnjoj banci.

Nakon što se rast realnog BDP-a tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja intenzivirao u odnosu na prethodno razdoblje, u trećem je tromjesečju njegova dinamika rasta oslabila, s jedan posto u drugom na 0,6 posto u trećem tromjesečju.

Kako je istaknuo guverner HNB-a Boris Vujčić, u ranijim procjenama rasta bile su problem projekcije investicija, koje su se pokazivale slabije od onih projiciranih, pogotovo investicije u državnom sektoru. Međutim, iduće godine, kaže Vujčić, rast bruto investicija u fiksni kapital mogao zamjetno intenzivirati, s ovogodišnjih projiciranih 3,7 na 6 posto, uz pretpostavku jačanja investicija opće države zbog snažnijeg korištenja novca iz EU fondova.

Na tržištu rada u HNB-u očekuju nastavak rasta zaposlenosti, što će doprinijeti daljnjem smanjenju nezaposlenosti na rekordno nisku razinu od 7,2 posto. Broj zaposlenih u ovoj bi godini trebao porasti za 2,4 posto, a u idućoj se očekuje rast od 1,8 posto. U središnjoj banci očekuju usporavanje inflacije u idućoj godini - s ovogodišnjih 1,5 na 0,9 posto u 2019. godini.

Na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u 2018. očekuje se nešto povoljnija ostvarenja u odnosu na 2017. godinu, ponajprije zahvaljujući daljnjem rastu prihoda od turizma te jačem korištenju EU sredstava. No, u 2019. godini u HNB-u očekuju smanjenje viška na tekućem i kapitalnom računu, s očekivanih 4,1 posto BDP-a u ovoj godini na 3,4 posto BDP-a u 2019., i to ponajviše zbog rasta deficita u robnoj razmjeni.

Središnja banka očekuje i nastavak trenda pada inozemne zaduženosti, pa bi bruto inozemni dug u 2019. mogao pasti na 70 posto BDP-a, s ove godine projiciranih 75 posto. To je vrlo dobar trend i značajno može utjecati na rejting zemlje, ustvrdio je Vujčić, dodavši da je taj pokazatelj važan i u razgovorima s EU oko ulaska u eurozonu.

Osvrnuvši se na uvjete financiranja, Vujčić ističe da se bilježi dugoročni trend poboljšanja, ustvrdivši da se kamante stope na kredite smanjuju, a na dug države su se "zalijepile oko nule", zahvaljujući visokoj likvidnosti na financijskom tržištu. Plasmani banaka poduzećima blago rastu, stanovništvu nešto brže, kaže Vujčić, procjenjujući da bi se isti trendovi u pogledu poduzeća mogli nastaviti i u 2019. godini, dok bi se kreditiranje stanovništva moglo zadržati na sadašnjoj razini ili čak i blago pasti.

Iako je rast gotovinskih kredita stanovništva očekivan - guverner HNB-a upozorava da njihova dostupnost mnoge potiče - na nepromišljene odluke. "Ne samo da su uvjeti odobravanja tih kredita relativno laki, nego su oni vrlo lako i dostupni, danas ih praktički možete dići preko mobitela, to može stvoriti u budućnosti rizike, oni zasada sasvim sigurno nisu nikakav sistemski rizik za bankovni sustav, međutim pozorno ćemo ih motriti u 2019., to nam je neki fokus pa ako je potrebno i reagirati", kazao je Boris Vujčić.-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!