17:49 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Guverner Vujčić otkrio donosi li uvođenje eura poskupljenja

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Analize HNB-a pokazuju da bi uvođenje eura smanjilo kamatne stope i uklonilo tečajne rizike.
Uvođenjem eura Hrvatska bi imala višestruke koristi uz kratkotrajne, male troškove, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Bjelovaru pred gospodarstvenicima. Otkrio je i donosi li uvođenje eura, koje bi se moglo dogoditi za 5 do 6 godina - poskupljenja.

Statistika pokazuje da su u zemljama koje su posljednje uvodile euro cijene porasle samo za nula cijelih dvadesetpet posto. "Ako bi inflacija bila 0,6 %, a te godine 0,8 % zbog uvođenja eura i konverzije, to je mali porast cijena i jednokratan, jer se događa u prvoj godini nakon uvođenja", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Analize HNB-a pokazuju da bi uvođenje eura smanjilo kamatne stope i uklonilo tečajne rizike. "Znamo da je oko 75% štednje u euru i da je oko 2/3 kredita vezano uz euro što predstavlja visoki tečajni rizik ako domaća valuta deprecira. Ako padne vrijednost kune realna vrijednost duga raste. Uvođenjem eura taj problem se rješava jer su prihodi i dug u istoj valuti", istaknuo je Vujčić.

Gospodarstvenici također vide prednosti uvođenja eura. Rečeno je da za bi pojedine investicije kamate trebale biti niže nego što su danas. Istaknuto je i da nijedna zemlja nakon uvođenja eura, pa ni Grčka u najdubljoj krizi, nije odustala od te valute.

Uvođenje eura najviše priželjkuju izvoznici i turistički sektor, no Hrvatska mora ispuniti i neke uvjete, kao što su - da deficit proračuna u BDP-u ne smije prelaziti 3%, te da javni dug mora biti manji od 60% BDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!