Guverneri i bankari o posljedicama pandemije

17:46 / 02.10.2020.

Autor: Dijana Kovaček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatska narodna banka na početku krize izazvane koronavirusom sačuvala je stabilnost tečaja otkupom državnih obveznica i prodajom dijela deviznih rezervi, u čemu je dijelom pomogla i Europska središnja banka.
Hrvatska narodna banka na početku krize izazvane koronavirusom sačuvala je stabilnost tečaja otkupom državnih obveznica i prodajom dijela deviznih rezervi, u čemu je dijelom pomogla i Europska središnja banka.

Rekao je to guverner HNB-a Boris Vujčić u Rovinju na okupljanju guvernera i bankara iz zemalja u okružju, na kojemu su glavna tema bile gospodarske posljedice krize uzrokovane epidemijom.

S obzirom na nepredvidivost krize i strukturu naše ekonomije, previše ovisne o turizmu - nismo loše prošli, kaže guverner Vujčić.

- Imamo sektor industrije koji se u 7. mjesecu vratio na razinu veću od pretkrizne, imamo sektor građevinarstva koji je skoro na razini od pretkrizne i imamo sektor turizma koji je znatno na razini ispod, naglasio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Slovenija je manje ovisna o turizmu pa je i pad BDP-a manji nego u Hrvatskoj.

- Kada govorimo o ovoj godini, pad bi trebao biti oko 6 posto, što je sada manje neugodan scenarij od onog koji smo ranije očekivali, istaknuo je Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije.

Prva je reakcija i Vlade, i HNB-a i banaka bila dobra, pa je i situacija u gospodarstvu bolja od očekivane.

- Ja bih rekao da je malo bolja od inicijalnih očekivanja iz proljeća, ali to kad kažemo "malo bolja", to znači da smo prije razgovarali o tome hoće li pad BDP-a biti 10, 12 ili 13 posto, a sada razgovaramo hoće li biti 7,8 ili 9 posto, što je naizgled velika razlika, ali to je ogroman minus kakav nikada nismo imali, naglašava Velimir Šonje, ekonomski analitičar.

Važno je prilagoditi sustav jamstava koji će olakšati kreditiranje ugostiteljstva i turizma, ali i drugih ugroženih sektora.

- Moramo redefinirati svoje garancijske sheme i nadam se da će se poboljšati kod nekih sektora koji bez tih garancijskih, jamstvenih shema neće moći preživjeti, govori Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Koliko će porasti broj nenaplativih kredita u tvrtkama, znat će se kad isteknu rokovi za moratorij.

- Možemo očekivati da će oni lagano rasti, ali ne na način kao što smo vidjeli u prošloj krizi kad su oni vrlo snažno porasli, rekao je Vujčić.

U prošloj je krizi broj nenaplaćenih kredita kada je riječ o malim i srednjim tvrtkama bio čak 35 posto, no sada će taj udio, kaže guverner, biti znatno manji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!