10:48 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Gvozdanović o crnom utorku: Zbog bržeg rasta plaća očekuje se brži rast inflacije

-

-

Foto: - / -

Igor Gvozdanović, stručnjak za burzovna kretanja, u Studiju 4 je komentirao crni utorak na američkoj burzi.
Slom Američke burze, crni utorak, najgori pad u samo jednom danu. Kriza se prenijela na Azijske i Europske burze. Trgovci dionicama sa zebnjom prate razvoj događaja. Unatoč svemu Američka ekonomija nikad stabilinija. O čemu je riječ je li u pitanju špekulativni umjetni udar na Američku Burzu ili nešto drugo? O tome je u Studiju 4 govorio Igor Gvozdanović, stručnjak za burzovna kretanja.

Smatra da pad na burzama nije izazvan isključivo špekulativnim kapitalom. "Jedan dio vjerojatno. Razlog padu u petak i ponedjeljak je izvješće o plaćama gdje je statistički zavod u Americi pokazao da je od 2009. na godišnjoj razini sada najbrži rast plaća - što znači da se može očekivati i brži rast inflacije u Americi. Što za sobom povlači i veću mogućnost da će FED krenuti u agresivniji, dinamičniji raspored podizanja kamatnih stopa", rekao je. 

Potvrdio je da zbog toga ulagači strahuju. "Ukoliko dođe do ranijeg i agresivnijeg podizanja kamatnih stopa, novac iz dionica se prelijeva u dužničke vrijednosne papire - u obveznice, gdje je onda prinos nešto veći. Sad imamo repozicioniranje dijela ulagača koji smatraju da bi FED mogao ići agresivnije u podizanje kamatnih stopa. S druge strane, brže dizanje kamatnih stopa uvećava i trošak kamata kompanijama - što znači da ostaje nešto manje zarade po dionici ulagačima. Iz tog razloga dionice bivaju prodavane u većoj mjeri", objasnio je.

"Index volatilnosti je bio u 2017. na povijesno niskim razinama. Prošla je godina bila bonaca za investitore - vrlo miran period u kojem nije bilo velikih oscilacija u kretanju indexa i sad se vraćamo ondje gdje smo bili 2015. i 2016. ", rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!