17:44 / 23.07.2018.

Autor: HRT

HAC i ARZ protekli vikend naplatili 48,4 milijuna kuna cestarine

Lučko (foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Lučko (foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Protekloga vikenda u blagajnu cestarskih tvrtki slilo se gotovo 48 i pol milijuna kuna.
Tijekom proteklog vikenda, od 20. do 22. srpnja, na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) zabilježen je promet od 860.137 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 48,4 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestio je HAC.

Od početka godine do 22. srpnja na tim je autocestama zabilježen promet od 30.129.968 vozila i naplaćena je cestarina od 1,45 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine radi se o povećanju prometa od 5 posto, dok je naplaćeno 7,3 posto više cestarine, ističu iz HAC-a.

To je u usporedbi s istim prošlogodišnjim vikendom 2% veći prihod od cestarina. No, zanimljv je podatak da sve više ljudi odlučuje putovati radnim danom, kada se bilježi porast prometa i do 10%.

Primjerice, i danas su se na Lučkom u smjeru Zagreba stvarale kolone duge deset kilometara. Od početka godine, autoceste su uprihodile gotovo milijardu i pol kuna, što je 7,3 % više nego u istom razdoblju lani.

Iz tvrtke Bina Istra su izvijestili da je protekli vikend na Istarskom ipsilonu promet vozila bio 3,8 posto veći nego u usporedivom vikendu prošle godine. U protekla je tri dana Istarskim ipsilonom prošlo 164.168 vozila, a lani njih 158.194, navode iz tog koncesionara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!