HAC: Završila prva faza radova na dionici Zagreb istok-čvor Križ (A3)

02.06.2023.

11:43

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, dionica autoceste

Ilustracija, dionica autoceste

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Završila je prva faza izvođenja radova na dionici naplatna postaja Zagreb istok-čvor Križ (na autocesti A3) u smjeru Lipovca te radovi obnove kolnika i zamjene odbojne ograde ulaze u drugu fazu, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Do 1. lipnja je, navodi se, na cijeloj dužini od 19,5 kilometara, na kolniku u smjeru Lipovca u cijelosti zamijenjena kolnička konstrukcija na voznoj, preticajnoj i zaustavnoj traci, kao i svi ostali potrebni radovi.

Izvršeno je i premještanje betonske New Jersey ograde s kolnika u smjeru Zagreba na kolnik u smjeru Lipovca kako bi mogli započeti radovi na kolniku u smjeru Zagreba, odnosno druga faza radova.

Prometna regulacija u drugoj fazi postavit će se na način da u smjeru Lipovca kontinuirano budu dvije sužene prometne trake, a promet u smjeru Zagreba u početku vodit će se kao i do sada, zaustavnom trakom kolnikom u smjeru Zagreba. Tako postavljena privremena regulacija prometa trajat će do jutarnjih sati u nedjelju, 4. lipnja, kada se očekuje povećana gustoća prometa u smjeru Zagreba zbog čega će se osigurati prometovanje dvjema trakama za svaki smjer, izvijestili su iz HAC-a.

Nova regulacija


Već u večernjim satima u nedjelju, nakon što se gustoća prometa smanji, promet se u cijelosti prebacuje s kolnika u smjeru Zagreba na novoobnovljeni kolnik u smjeru Lipovca. Promet u smjeru Lipovca odvijat će se i dalje dvjema suženim prometnim trakama, dok će se promet u smjeru Zagreba voditi jednom prometnom trakom.

Zbog nove regulacije prometa neće biti moguće ući u Ivanić Grad iz smjera Lipovca te iz Ivanića izaći u smjeru Zagreba. Promet će se voditi obilazno iz smjera Lipovca za silazak NP Ivanić Grad: silazak u čvoru Križ (A3) - Industrijska ulica ŽC 3124 DC43 Grad Ivanić Grad, te iz smjera NP Ivanić Grad u smjeru Zagreba: Grad Ivanić Grad DC43 ŽC 3041 ŽC 3074 ŽC 3034 ŽC 3070 ulaz na čvoru Dugo Selo (A3).

U trećoj fazi radova, koja kreće za 15-tak dana trebali bi se završiti radovi na obnovi preticajne trake na kolniku u smjeru Zagreba, čime će se stvoriti uvjeti da se i promet prema Zagrebu u vrijeme pojačanog prometa vodi u dvije prometne trake, zaključuju iz HAC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!