Telekomi: Dodjelom spektra osiguran daljnji razvoj mobilnih mreža

08.03.2023.

Zadnja izmjena 17:48

Autor: M.M./HRT/Hina

HAKOM: Pet telekoma za RF spektar za mobilne mreže plaća ukupno 339,1 milijun eura

HAKOM: Pet telekoma za RF spektar za mobilne mreže plaća ukupno 339,1 milijun eura

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj, HT, A1 i Telemach, kojima je HAKOM putem javne dražbe dodijelio radiofrekvencijski (RF) spektar na nacionalnoj razini za potrebe mobilnih mreža, smatraju to važnim za osiguranje daljnjeg razvoja i još veće dostupnosti svojih mreža, ističu u srijedu iz tih telekoma.

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) u srijedu je dodijelilo RF spektar za mobilne mreže i dozvole telekomima za te frekvencije na 15 godina (10 s mogućnošću produljenja za još pet godina), počevši od listopada 2024., kada im istječu dosadašnje dozvole.

HT-u najviše spektra za 135,3 milijuna eura


Dražba je započela sredinom siječnja, trajala je šest tjedana u više krugova, a od ukupnih 338,9 milijuna eura postignutih u nadmetanjima tri najveća telekoma za RF spektar na nacionalnoj razini (za 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz), najviše je spektra dobio HT, koji ima i najveći tržišni udjel, plativši za to 135,3 milijuna eura.

Taj iznos u HT-u smatraju ulaganjem u daljnji razvoj svoje mobilne mreže, dodatno unapređenje usluge i korisničkog iskustva za idućih 15 godina. Pritom najavljuju da će do kraja 2029. pokriti 99,4 posto stanovništva Hrvatske, s posebnim fokusom na povezivanju sub-urbanih i ruralnih područja.

- Završetkom postupka javne dražbe za RF spektar za mobilne mreže, HT je osigurao daleko najveći udio spektra, što je jedan od temelja daljnjeg razvoja mobilne mreže. To je i još jedan dokaz predanosti HT-a daljnjoj izgradnji mobilne mreže i dodatnom poboljšanju njezinih kapaciteta. Korisnici, društvo i gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3 milijuna eura. Istodobno, s našom značajnom uplatom u državni proračun pružamo ključnu podršku nacionalnim planovima digitalizacije, poručio je predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis.

A1 Hrvatska za RF spektar izdvaja 109,2 milijuna eura


Iz drugog po veličini telekoma, A1 Hrvatska naglasili su da u RF spektar ulažu 109,2 milijuna eura te da su putem dražbe osigurali dugoročne resurse koji će biti osnova za njihove ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina.

Time ih očekuje ubrzani tržišni rast te maksimalno nacionalno pokrivanje, čime ispunjavaju zahtjeve Digitalne agende za Europu i dokazuju da su ozbiljan investitor i partner Vladi RH.

- Proces javne dražbe koju je provodio HAKOM bio je vrlo kompetitivan, što potvrđuje značajno veći prihod države od prvotno planiranih oko 155 milijuna eura koliko bi sav radiofrekvencijski spektar ponuđen na javnoj dražbi stajao po početnim cijenama. A1 će svoj osvojeni dio spektra platiti 109,28 milijuna eura, čime potvrđuje da je spreman značajno investirati u razvoj telekomunikacijskih mreža i naprednih digitalnih usluga u Hrvatskoj, naglasio je predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky.

Poručuje i da im nakon ulaganja u spektar slijede nove značajne investicije u tehnologiju odnosno modernizaciju i razvoj mreža nove generacije. A1 će tako u iduće dvije godine dodatno značajno investirati i u modernizaciju svoje mobilne mrežem s ciljem pokrivanja 5G signalom gotovo cijelog stanovništva, te u razvoj naprednih i visokokvalitetnih usluga koje podrazumijevaju korištenje velike količine podatkovnog prometa u mobilnoj mreži.

Telemach Hrvatska u RF spektar ulaže 94 milijuna eura


Iz Telemacha Hrvatska poručili su da su na dražbi osigurali preduvjete za značajno unapređenje pokrivenosti i kvalitete mobilnih usluga u idućih 15 godina te da su ukupno putem te dražbe u frekvencijske pojaseve uložili više od 94,4 milijuna eura.

Očekuju da će njihova mobilna mreža ubuduće biti još dostupnija diljem zemlje te da bolju pokrivenost posebno osjete korisnici u ruralnim područjima i zatvorenim prostorima.

- U Telemachu snažnim ulaganjima nastavljamo unositi dinamiku na domaće telekom tržište. Time dajemo zamah i daljnjem razvoju cijelog ICT sektora uz istovremeno podizanje kvalitete usluga za naše korisnike i osiguravanje najbolje vrijednosti za novac", ističe predsjednik uprave Telemacha Adrian Ježina.

Iznosi i da će njihove ukupne investicije, koje uključuju akvizicije kompanija i nove frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i optičku mrežu, do kraja godine premašiti 500 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!