HAMAG-BICRO ponovno zaprima zahtjeve za povoljne zajmove za obrtna sredstva

13.10.2022.

13:59

Autor: V.K/Hina/HRT

HAMAG-BICRO

HAMAG-BICRO

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) od petka će ponovno početi zaprimati zahtjeve poduzetnika za odobravanje zajmova prema programu ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva, koji se daju uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto.


Namjena ESIF mikro zajma za obrtna sredstva jest financiranje troškova mikro, malih i srednjih poduzetnika, poput sirovina i materijala, pripreme proizvodnje, režijskih troškova, troškova zaposlenih i zakupa poslovnog prostora, uz povoljnije uvjete financiranja.

Maksimalni iznos zajma je 25.000 eura, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto, s rokom otplate od jedne do tri godine uključujući poček, navodi se u priopćenju te agencije od četvrtka.

Cilj je tog financijskog instrumenta povećati dostupnost zajmova mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, navode iz HAMAG-BICRO-a.

Do sada je ta agencija isplatila 114,12 milijuna kuna za ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva, osiguravajući tako poduzetnicima sredstva za troškove poslovanja.

Zahtjev za zajam podnosi se isključivo putem on-line obrasca dostupnog na službenoj internetskoj stranici HAMAG-BICRO-a od 14. listopada, a na toj stranici bit će objavljen i popis potrebne dokumentacije za prijavu.

Inicijalna alokacija namijenjena ovom programu iskorištena je u svibnju 2020. te je zaprimanje novih zahtjeva bilo privremeno zaustavljeno. Novi plasmani odobravat će se iz sredstava osiguranih povratom prethodno odobrenih i otplaćenih zajmova, a taj financijski instrument vrijedit će do iskorištenja sredstava, najkasnije do kraja 2023., zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!