10:52 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Handelsblatt: Njemačka izvoznicima u Rusiju uskraćuje kreditna jamstva

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Arhivska fotografija / Shutterstock

Njemačka vlada obustavila je kreditna jamstva kompanijama koje izvoze robu u Rusiju, izvijestio je u petak dnevnik poslovni list Handelsblatt, pozivajući se na ministarstvo gospodarstva.

Njemačka kreditnim jamstvima podupire izvoznike od 1949. godine kako bi ih zaštitila od insolventnosti kupaca ali i od posljedica ratnih sukoba zapljene, podsjeća njemački list.

Vlada je sada odlučila izvoznicima otežati izvoz u Rusiju nakon ruskog napada na Ukrajinu i najave novog paketa sankcija Moskvi koje bi Europska unija trebala objaviti tokom dana.

Berlin je uskratio kreditna jamstva tvrtki za logističke i usluge u trgovini Hermes, članici Otto grupe koja spada među vodeće svjetske tvrtke za e-trgovinu.

Izdanje jamstava Hermesu i investicijskih jamstava za Rusiju obustavljeno je do daljnjega, citira Handelsblatt glasnogovornika ministarstva gospodarstva.

Vlada je tako jednim potezom njemačkim kompanijama znatno otežala poslovanje s Rusijom, čak i ako se njihovi proizvodi ne nalaze na listi europskih sankcija, koja uključuje mikročipove i vojnu opremu, primjećuje njemački list.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!