11:53 / 04.10.2018.

Autor: I.H./Hina

Hanfa ograničava izloženost faktoring društava

-

-

Foto: - / -

Pravilnik definira da najveća izloženost faktoring društva, uz određene iznimke, prema pojedinoj osobi ili grupi povezanih osoba ne smije prelaziti 25% ukupne izloženosti društva.
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u četvrtak da je donijela pravilnik o kriterijima i načinu upravljanja rizicima faktoring društava, koji uz ostalo ograničava najveću izloženost faktoring društva prema pojedinoj osobi ili grupi povezanih osoba na 25 posto njegove ukupne izloženosti.

Pravilnik na snagu stupa danas, a njime se, kako se navodi, uz važeći zakon detaljnije definiraju pravila za uspostavu sustava upravljanja rizicima u faktoring društvima i pravila upravljanja pojedinačnim rizicima, uključujući upravljanje rizikom koncentracije.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman kazao je da je pravilnik donesen na temelju dosadašnjih iskustava, radi sprječavanja nedorečenosti u sustavu i što kvalitetnije i bolje kontrole faktoring društava. Poseban naglasak stavljen je na praćenje rizika koncentracije i konkretna ograničenja izloženosti prema jednoj osobi ili grupi povezanih osoba, rekao je Žigman.

Pravilnik definira da najveća izloženost faktoring društva, uz određene iznimke, prema pojedinoj osobi ili grupi povezanih osoba ne smije prelaziti 25% ukupne izloženosti društva.

Uz to, propisuje se i obaveza faktoring društva da donese i provodi primjerene politike i postupke upravljanja za, najmanje, sljedeće rizike: kreditni (uključujući i koncentracijski rizik), tržišni rizik (uključujući valutni, kamatni rizik i tržišni rizik likvidnosti), rizik likvidnosti i operativni rizik, ali i sve druge vrste rizika kojima bi moglo biti izloženo u svom poslovanju, piše u objavi Hanfe.

Ukupna aktiva šest faktoring društava u Republici Hrvatskoj 30. lipnja iznosila je nešto manje od dvije milijarde kuna. Faktoring je financijski posao u kojem se kupuju potraživanja za prodanu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!