Hanfa upozorava na pozive koji dolaze s društvenih mreža

13:39 / 01.12.2021.

Autor: HRT/D.D.

"Ne uključujte se u financijsko posredovanje"

"Ne uključujte se u financijsko posredovanje"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost građana na to da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba ili samoprozvanih „agencija“ koje su u potrazi za tzv. financijskim kuririma. Uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju se u potencijalno kazneno djelo pranja novca, upozorila je javnost Hanfa.

Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima ili agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. financijskim kuririma. Osoba koja prihvati posao „financijskog kurira“ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. agentu ili agenciji od kojih je i prihvatila posao.

- Upozoravamo građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – „financijskog kurira“ potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca. S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određeni broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu, stoji u priopćenju Hanfe.

Hanfa poziva hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni preko različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Više informacija o upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!