Hanfa: Vratiti povjerenje u hrvatsko tržište kapitala

05.04.2019.

12:34

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Stručnjaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga održali su edukaciju za stotinjak predstavnika iz 60-tak kompanija čiji vrijednosni papiri kotiraju na Zagrebačkoj burzi.
Za vraćanje povjerenja u hrvatsko tržište kapitala potrebno je povećanje razine transparentnosti i kvalitete izvještavanja, istaknuto je na edukaciji u organizaciji Hanfe, kojoj je cilj izdavateljima pružiti podršku kako bi optimalno izvršavali svoje obveze.

Stručnjaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) održali su edukaciju za stotinjak predstavnika iz 60-tak kompanija čiji vrijednosni papiri kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

- Želimo biti podrška subjektima nadzora kako bi im njihove obaveze bile što jasnije, operativno jednostavnije, a njihovo ispunjavanje efikasnije. Sve to u cilju vraćanja povjerenja u hrvatsko tržište kapitala, pri čemu kvalitetno i pravovremeno izvještavanje i objavljivanje relevantnih informacija ima središnje mjesto - kazao je član Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak.

Iz Hanfe napominju da je ovo tek jedna u nizu besplatnih edukacija u njihovoj organizaciji te kako će i dalje biti nastavljena dugogodišnja suradnja na zajedničkim edukacijama sa Zagrebačkom burzom.

Poručuju da se postizanjem visoke kvalitete objavljenih informacija od strane izdavatelja vrijednosnih papira stvaraju brojne koristi, kako za ukupno tržište i gospodarstvo u cjelini, tako i za same izdavatelje.

Tako su neke od njih mogućnost financiranja iz više različitih izvora, a samim time i osnaživanje vlastite financijske pozicije, uz niže troškove financiranja.

Upozoravaju i da se u slučajevima kada objavljeni podaci i informacije o izdavateljima vrijednosnih papira nisu transparentni i ne zadovoljavaju propisane kriterije, stvaraju stresni uvjeti na tržištu, koji za posljedicu imaju i smanjenje likvidnosti i utrživosti financijskih instrumenata, smanjenje interesa potencijalnih ulagatelja, a samim time i mogućnosti financiranja kompanije.

Poručuju da je cilj stvaranje i podržavanje uređenog tržišta na kojem ulagatelji i ukupna javnost mogu imati povjerenje u objavljene informacije izdavatelja, a što će rezultirati i urednim i fer trgovanjem financijskim instrumentima te financiranjem kompanija uz niže troškove.

- Sve to dugoročno će rezultirati zaštitom ulagatelja te stabilnim financijskim i gospodarskim sustavom - zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!