15:20 / 01.12.2020.

Autor: M.Š./Hina

HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenskog zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.
Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenskog zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

➡️ Di Maio i Grlić Radman dogovorili zajedničke korake za uspostavu IGP-a

- Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor donijet će odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

- Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu, dodao je.

Bačić je pritom podsjetio da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanima za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom.

- Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko- ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora, kazao je.

- Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu, rekao je Bačić.

Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i na temelju Pomorskog zakonika.

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajednička ribarstvena politika EU-a.

- Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš, tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a, kazao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i prema pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!