21:32 / 14.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Heineken Hrvatska dobitnik velike nagrade HUP DOP

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvrtka Heineken Hrvatska dobitnik je velike nagrade Hrvatske udruge poslodavaca za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja - HUP DOP.
Tvrtka Heineken Hrvatska dobitnik je velike nagrade Hrvatske udruge poslodavaca za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja - HUP DOP. Nagradu je uručila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uz ostalo istaknula da se nagradama za DOP "nagrađuje pozitivna, dobra i etična Hrvatska".

Biti nagrađen za aktivno sudioništvo u razvoju vlastite zemlje, ulaganje u njezine ljude, zaštitu prirodnih dobara te, u konačnici, poštivanje ustavnih vrednota, nešto je što se i s državne razine mora cijeniti i poticati, smatra predsjednica.

Pri tome, ponajviše cijeni spremnost poslodavaca koji odgovore na suvremene izazove, poput klimatskih i društvenih promjena, promjena uvjetovanih digitalizacijom, novim tehnologijama i rastom geoekonomskih rizika, pronalaze u odgovornom i održivom pristupu gospodarskom razvoju.

Grabar-Kitarović je podsjetila kako je od početka svog mandata inzistirala na reformama i poticala rad i djelovanje posebice u pogledu rasta produktivnosti i konkurentnosti.
"Očekujem da u sljedećoj godini sve relevantne institucije pokažu spremnost za intenzivnijom provedbom reformi i da posebnu odgovornost pritom pokažu za povratak iseljenih, stvaranje uvjeta za povećanje broja novorođenih i useljavanje, što je, prema mojem mišljenju, jedino pravo mjerilo uspješnosti naše ekonomske politike", istaknula je predsjednica države.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ponovila je da Hrvatska po pitanju reformi i dalje zaostaje za drugim članicama nove Europe.
Velikih pomaka nema i nije ih ni moglo biti s obzirom na stope rasta, a reformi i promjena nije bilo dovoljno da bi se osjetio veći napredak, rekla je Deranja, podsjećajući da se po pitanju ocjene aktualnog stanja i predviđanja za sljedeću godinu poslodavci "drže trojke i umjerenog optimizma".

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić također je istaknuo kako bez odgovornosti nije moguće dugoročno upravljati niti utjecati na promjene u održivom razvoju. Vlada je predana tome da potiče rast društvene odgovornosti, a pitanje održivosti je pitanje za sve dužnosnike i ne tiče se samo jednog ministarstva, rekao je Tolušić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako Hrvatska od danas ima formalno konstruiran eko inovacijski sustav, koji je produkt strategije pametne specijalizacije. Želja i namjera je da za oko tri mjeseca dionici tog sustava zaključe izradu akcijskog plana i stvore pretpostavke da se u 2019. u sustav inovativnih industrija privuče 606 milijuna eura iz strukturnih fondova EU, kako bi se time podigao indeks industrijske proizvodnje i dao doprinos rastu hrvatskog gospodarstva, rekao je Horvat.

Nagrade HUP DOP dodijeljene su u kategorijama velikih, srednjih i malih tvrtki u nekoliko područja.

Tako je u kategoriji velikih tvrtki Ericsson Nikola Tesla dobio nagradu za brigu za zaposlenike, Coca-Cola HBC Hrvatska za promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za brigu za okoliš, a Hrvatska pošta za brigu za zajednicu.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagrađena je Specijalna bolnica sv. Katarina u području brige za zajednicu, a u kategoriji malih tvrtki dobitnici su Sustav javnih bicikala d.o.o. (briga za zajednicu) i Agosa Grande (briga za okoliš).

Također su dodijeljene i nagrade "Sjaj" tvrtkama koje promiču DOP na portalima svojih tvrtki. Tu su nagradu u kategoriji velikih tvrtki dobili Ina-Industrija nafte i Jadran galenski laboratorij (JGL), u kategoriji mikro, malih i srednjih tvrtki Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo priznanje je dobila udruga Odraz-Održivi razvoj zajednice.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!