HEP-ova hidroelektrana Miljacka dobitnica prestižnog priznanja Hall of Fame

28.06.2018.

08:17

Autor: D.M./HRT

default error photo
U američkom gradu Charlotteu, HEP-ovoj hidroelektrani Miljacka dodijeljeno je jučer, u konkurenciji više od stotinu svjetskih energetskih objekata, prestižno priznanje Hydro Hall of Fame.
U sklopu najveće svjetske konferencije o hidroenergiji Hydro Vision International, koja se u organizaciji PennWell's Hydro Group održava u američkom gradu Charlotteu, HEP-ovoj hidroelektrani Miljacka dodijeljeno je jučer, u konkurenciji više od stotinu svjetskih energetskih objekata, prestižno priznanje Hydro Hall of Fame.

HE Miljacka je jedna od najstarijih aktivnih hidroelektrana u svijetu. Bila je to oko 1906. jedina elektrana u Europi iz koje je generatorski napon od 30 000 V odvođen do 35 kilometara udaljenog potrošača. Sagradilo ju je društvo Sufid za potrebe svojih tvorničkih postrojenja u Šibeniku. Tu jedinstvenu hidroelektranu, zbog koje je rijeka Krka ostala bez čak 4 slapa, ručno su gradili radnici iz Albanije. Ručno je prokopan njen gravitacijski tunel promjera 10,7 metara, dug 1 620 metara, kojim se voda iz jezera Brljana dovodi do elektrane. Iskustva stečena na HE Miljacka bila su dragocjena za razvoj elektroindustrije u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!