HERA protiv Gradske plinare Zagreb-Opskrba

24.03.2022.

07:00

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Prekršajni postupak protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba

Prekršajni postupak protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba

Foto: Dnevnik / HTV

A Gradska plinara Zagreb - Opskrba našla se na udaru Hrvatske energetske regulatorne agencije. Protiv te tvrtke i za to odgovorne osobe pokreće se prekršajni postupak jer su mijenjali cijene plina kategoriji "poduzetništvo", a da to nije bilo u skladu s Općim uvjetima. Mnogi su obrtnici i poduzetnici ogorčeni jer su račune uvećane tri-četiri puta već platili.


Triput veće račune za plin, nego u prethodnim zimskim mjesecima, dobio je početkom godine i Mladen Radovinović, vlasnik knjigovežnice Knjigoprint. Kaže da su do sada stigla dva računa s poskupljenjem.

- Svaki račun viši je od 3.000 kuna. To je atak na naše proizvode, a mi naše cijene nismo podizali, kazao je Radovinović.

Nakon brojnih prigovora, Hrvatska energetska regulatorna agencija krenula je u nadzor.

- Utvrđeno je da postupanje Gradske plinare Zagreb - Opskrba, u vezi s izmjenom uvjeta ugovora o opskrbi plinom kupaca koji nisu kućanstvo, i to izmjene cijene plina, nije bilo provedeno u skladu s Općim uvjetima opskrbe plinom, navodi HERA. 

No obrtnici i poduzetnici račune su morali platiti kako ne bi ostali bez grijanja i kako ne bi morali zatvoriti pogone. Tako su prošli svi oni koje plinom opkrbljuje Gradska plinara Zagreb – Opskrba.

- Najveći problem je što su naši kolege platili račune za prosinac, siječanj i da se ne mogu sada korigirati cijene unazad. Mislim da sad ova odluka HERA-e to demantira. Tražit ćemo da se onim kolegama koji su platili račun, prizna to kod novih računa, kazao je Antun Trojar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

HERA je podignula prekršajnu prijavu i to ne samo protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba nego i protiv odgovorne osobe u tom poduzeću. 

Gradska plinara Zagreb – Opskrba poručuje: "Ne slažemo se s odlukom HERA-e. Proučavamo pravne mogućnosti."

Iz HERA-e, dok odluka ne postane izvršna, ne žele komentirati kolika je kazna predviđena, kao ni to na koga se odnosi: aktualnog direktora ili njegova prethodnika, koji stoji iza sporne odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!