Herceg: MEDIKA potražuje milijardu i 800 milijuna kuna od bolnica i ljekarni

21.10.2020.

09:14

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Jasminko Herceg, predsjednik Uprave tvrtke MEDIKA, rekao je kako su veledrogerije 30. rujna blokirane od strane banaka što se tiče podizanja novih kredita i blokirani su od strane proizvođača za isporuku nekih lijekova.
Jasminko Herceg, predsjednik Uprave tvrtke MEDIKA i predstavnik Udruge veledrogerija pri HUP-u, rekao je u emisiji Studio 4, kako su veledrogerije 30. rujna blokirane od strane banaka što se tiče podizanja novih kredita i blokirani su od strane proizvođača za isporuku nekih lijekova.

➡️
Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom
➡️ Predstavnici veledrogerija napustili sastanak s ministrom Marićem
➡️ Veledrogerije uvjetuju isporuku, premijer poručuje da će lijekova biti

- Nismo birali trenutak, on se jednostavno dogodio, rekao je i dodao kako su veledrogerije pokazale kako su već dugi niz godina odgovoran partner.

- Nema ni jedne tvrtke koja kreditira državu kao što je to MEDIKA, naglasio je Herceg i istaknuo kako MEDIKA potražuje od bolnica milijardu i četiristo milijuna kuna i četiristo milijuna kuna od ljekarni. To je milijardu i osamsto milijuna kuna, što je pola našeg godišnjeg prometa.

Herceg je naglasio kako je taj dug već 30 godina, ali je rekao kako se u Hrvatskoj ne dešava ništa drugačije nego što se dešava u zemljama EU.

- Hrvatski građani se liječe najkvalitetnijom farmakoterapijom kakvom se liječe i stanovnici EU. Hrvati za to plaćaju 1 300 eura, a građani EU to plaćaju 3 tisuće eura. Razlika je dug koji potražuju dobavljači lijekova, rekao je.

Istaknu je kako dobavljači lijekova ne kreiraju cijene lijekova ni njihovu potrošnju, ali ni koji će lijek doći na listu HZZO-a.

Rekao je kako se u Hrvatskoj određuju cijene lijekova na temelju 3 referentne zemlje, a to su Francuska, Španjolska i Slovenija.

- Što se tiče cijena lijeka, one ne mogu biti niže što se tiče dobavljača, rekao je i dodao kako pregovore s proizvođačima lijekova vodi HZZO, Naglasio je Herceg.

Kazao je kako je ministarstvo na zadnjem sastanku dobavljačima ponudilo 200 milijuna kuna što je, kako kaže, iznos koji dobavljače ne zadovoljava.

- MEDIKA se do sada zadužila kod banaka 550 milijuna kuna i sav taj novac smo proslijedili proizvođačima lijekova da ne bi bili blokirani. Banka nas je na 550 milijuna kuna blokirala i mi smo prestali plaćati proizvođače, a oni su prestali isporučivati robu, rekao je i naglasio kako 4 dobavljača lijekova u Hrvatskoj od države imaju veća potraživanja od bilo koje druge tvrtke u zemlji.

U proteklih 90 dana, ljekarnama je uskraćeno 700 milijuna kuna, rekao je i dodao kako će ljekarnama, ako im se ne isplati neki iznos, doći u pitanje njihov opstanak, isplata plaća, podmirenje fiksnih troškova.

- Ljekarne neće plaćati dobavljače, a ovi proizvođače i našli smo se opet u „začaranom” krugu, rekao je i dodao kako su dobavljači rekli državi da žele biti partner, da su spremni kao industrija nositi dug od 3 milijarde kuna te da im se isplati milijarda kuna odmah za bolnice, a 700 milijuna kuna za ljekarne, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!