14:56 / 11.02.2021.

Autor: HRT/M.N.

HGK i HUP o prognozama Europske komisije

Luka Burilović, predsjednik HGK

Luka Burilović, predsjednik HGK

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Iz najnovijih zimskih procjena Europske komisije mogu se iščitati dvije važne činjenice za EU i Hrvatsku. Prva je da je kretanje domaćeg gospodarstva i gospodarstva Unije u prošloj godini bilo nešto bolje od predviđanja, a druga je da je došlo do određenog pogoršanja procjena za ovu godinu, što je prvenstveno posljedica aktualnog kretanja pandemije, navodi se u pripćenju Hrvatske gospodarske komore. I u Hrvatskoj udruzi posladavaca oprezni su u predviđanjima gospodarskog rasta.

 

-Najveći utjecaj na takvo kretanje procjena za Hrvatsku imao je treći kvartal, odnosno znatno bolja turistička sezona od očekivane. Nešto bolja situacija je bila i u većem dijelu četvrtog kvartala, ali je krajem godine, kao i na razini većeg dijela EU, došlo do ponovnog zatvaranja gospodarstva što se negativno odrazilo na kretanje BDP-a, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.


 -To se odrazilo i na prognoze za ovu godinu pa je procjena rasta za EU smanjena s 4,1 na 3,7 posto, a za Hrvatsku s 5,7 na 5,3 posto. Pritom je za Hrvatsku bitno da bi i sa ovom smanjenom procjenom trebala biti među najbrže rastućim članicama EU u ovoj godini, istaknuo je Burilović, dodavši kako je vrlo bitno što nam je procijenjeni rast dinamičniji od rasta na razini Unije jer se time približavamo prosječnoj razini razvijenosti EU.


HUP oprezan u procjenama


U Hrvatskoj udruzi poslodavaca imaju manje optimistične prognoze ovogodišnjeg rasta BDP-a od Europske komisije, navodi se u njihovu komentaru zimskih ekonomskih prognoza EK.  Navode kako su trenutno na snazi vrlo stroge mjere koje velikom dijelu poduzetnika ograničavaju ili u potpunosti onemogućavaju rad, što će se zasigurno negativno odraziti i na ukupni rast u 2021., ovisno o tome koliko se situacija produži.


Potencijalnu prijetnju značajnijem rastu predstavlja i moguće povećanje broja nezaposlenih u trenutku zaustavljanja mogućnosti korištenja potpora za očuvanje radnih mjesta. I nakon što se mjere ograničavanja i zabrane rada gospodarskim subjektima ukinu, bit će potrebno još neko vrijeme da ti subjekti počnu koliko-toliko normalno poslovati, ističu iz HUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!