12:59 / 19.04.2022.

Autor: Hina/HRT

HGK: Na kraju 2021. više od 230 tisuća građana imalo udjele u UCITS fondovima

Hrvatska gospodarska komora

Hrvatska gospodarska komora

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na kraju 2021. godine više od 230 tisuća hrvatskih građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a njihovo prosječno ulaganje u takav fond premašivalo je 60 tisuća kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na kraj 2020. godine, izvijestili su u utorak iz HGK u povodu Svjetskog dana investicijskih fondova.

Ukupna imovina 95 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS) na kraju veljače ove godine iznosila je 18,97 milijardi kuna, što je gotovo ista vrijednost kao i u veljači prošle godine, s blagim rastom od 0,3 posto, istaknuli su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).


Napomenuli su da je, prema redovnoj analizi Europskog udruženja upravljanja imovinom (EFAMA) za siječanj, ukupna neto imovina UCITS fondova iznosila 13.525 milijardi eura i u odnosu na prosinac 2021. bila je manja za 3,1 posto. Pritom, 44 posto imovine nalazi se u dioničkim fondovima, 25 posto je u obvezničkim, 18 posto u mješovitim, 11 posto u novčanim, a tri posto otpada na ostale fondove.


Struktura UCITS fondova u Hrvatskoj


Za razliku od prosjeka europskih zemalja, u Hrvatskoj je struktura ukupne imovine UCITS fondova nešto drugačija pa se tako 69 posto nalazi u obvezničkim fondovima, 11 posto u dioničkim, 13 posto u ostalim i sedam posto u mješovitim, izvijestili su iz HGK.


Predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK Hrvoje Krstulović istaknuo je da je investicijski fond financijski proizvod namijenjen širokom krugu građana, kako bi već od mlađih dana učinkovito upravljali svojom štednjom.


- Fond omogućava jednostavan pristup svjetskim tržištima kapitala, uz profesionalno upravljanje imovinom fonda. Većina kućanstava u razvijenijim zemljama Europe, a pogotovo SAD-a ili Velike Britanije, dugoročno štede redovitim mjesečnim uplatama u investicijske fondove, to jest putem investicijskih planova. Također, startup poduzeća u investicijskim fondovima mogu imati i financijsku i savjetničku podršku u realizaciji svojih poslovnih ideja, rekao je Krstulović u povodu današnjeg Svjetskog dana investicijskih fondova.


- S ciljem povezivanja financijskih institucija i gospodarstvenika, HGK organizira različita događanja kako bismo otvorili komunikaciju i pronašli najpovoljnija rješenja za financiranje poslovanja i razvoja gospodarstva. Alternativni investicijski fondovi u tom segmentu imaju značajnu ulogu te očekujemo njihovu veću afirmaciju u budućnosti i rast njihovih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, izjava je potpredsjednika HGK Tomislava Radoša koja se prenosi u priopćenju.


Inače, HGK i Udruženje investicijskih fondova tijekom cijele godine rade na unaprjeđenju financijske pismenosti educiranjem građana i gospodarstvenika, a napomenuli su i da je EFAMA, u čijem radu sudjeluje i Udruženje investicijskih fondova HGK, izradilo interaktivnu brošuru "Ulaganje za bolju budućnost - pet smjernica za bolje upravljanje vašom štednjom" koja je namijenjena mladima i želi ih potaknuti da počnu što ranije upravljati svojom štednjom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!