HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda

16:55 / 21.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.

- S obzirom na to da ovakvu situaciju s cijenama materijala i proizvoda nismo doživjeli u posljednjih 20 godina, bilo je jasno da se ovakvo pitanje mora riješiti na najvišoj razini, s jasnim smjernicama za postupanje za sve uključene, bez obzira na to govorimo li o proračunskim ili sredstvima EU-a, izjavila je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. 

Pozdravila je donošenje zaključka te istaknula da hrvatski građevinari ovakav dokument čekaju već godinu dana.

- Vjerujemo da će se pronaći sredstva za namirenje razlika u cijeni materijala i da neće doći do zaustavljanja projekata. HGK je dala doprinos ovoj problematici formirajući indekse cijena od desetog mjeseca 2020. do danas te ćemo i dalje pratiti kretanje cijena kako bi svi imali informaciju što se događa na tržištu kod nas i u Uniji te mogli potraživati razliku u cijeni, rekla je Čagalj.

Po pitanju problema oko sufinanciranja projekata EU-a, prijedlog HGK je formiranje posebnog fonda iz sredstava EU, iz kojeg bi bilo moguće financirati upravo priznavanje porasta cijena.

- Drugi način su kreditne linije za taj prekoračeni dio sredstava s malom kamatom, odnosno ono što je najizglednije - od dijela projekata će se trebati odustati, posebno onih kod kojih se još nije započelo s izvođenjem kako bi se podmirili troškovi povećanja cijena u projektima koji su već u poodmakloj fazi, navedeno je u HGK-ovom komentaru.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina na današnjoj sjednici Vlade je izvijestio da se zaključkom o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, pojašnjava procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova tako da će u slučaju povećanja cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova.

Cilj te Vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja u građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!