14:03 / 03.11.2018.

Autor: V.K./HRT

HGK: Rast kreditnog zaduživanja stanovništva

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HGK je objavila komentar na rast kreditnog zaduživanja stanovništva i ukazala je, kako mjesečne vrijednosti novoodobrenih kredita sektoru kućanstava pokazuju veću dinamiku kreditne aktivnosti banaka prema ovome sektoru u odnosu na prošlu godinu.
HGK je objavila komentar na rast kreditnog zaduživanja stanovništva i ukazala je , kako mjesečne vrijednosti novoodobrenih kredita sektoru kućanstava pokazuju veću dinamiku kreditne aktivnosti banaka prema ovome sektoru u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u prvih devet mjeseci u međugodišnjoj usporedbi bruto vrijednost novoodobrenih kredita ovome sektoru bila 2,9% viša.

Bruto vrijednost novoodobrenih kredita na godišnjoj je razini u devet mjeseci povećana samo kod stambenih i kredita za ostale namjene.
Najveću su vrijednost u ovoj godini kreditne institucije plasirale stanovništvu na ime kunskih kredita po kreditnim karticama i kunskih kredita na prekoračenja po transakcijskim računima.

Od novoodobrenih kunskih kredita s valutnom klauzulom, najveću su vrijednost plasirale na ime kredita za ostale namjene i stambenih kredita.

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita kućanstava ostvaruje se uzastopnih 13 mjeseci, a kamatne su stope na kredite ovome sektoru na rekordno niskim razinama, te se nastavljaju kretati opadajućim trendom.

Stanovništvo je posljednjih mjeseci prvi puta u povijesti više zaduženo u kunama nego u kunama uz valutnu klauzulu.

U sljedećem razdoblju očekujemo nastavak dinamike kreditne aktivnosti banaka prema stanovništvu u kontekstu realnog rasta plaća i zaposlenosti, zaključuju iz HGK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!