14:18 / 20.04.2018.

Autor: M.M./Hina

HGK: Suficit je potvrda nastavka uspješne fiskalne konsolidacije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz HGK, komentirajući izvješće o suficitu opće države i padu javnog duga, ocijenili su kako ostvareni pomaci podupiru napredak u makroekonomskoj stabilnosti zemlje i omogućuju gospodarski rast na zdravijim temeljima.
Iz Hrvatske gospodarske komore, komentirajući izvješće o suficitu opće države i padu javnog duga, ocijenili su kako ostvareni pomaci u području javnih financija podupiru napredak u makroekonomskoj stabilnosti zemlje i omogućuju gospodarski rast na zdravijim temeljima. Važno je što ostvareni pomaci u području javnih financija podupiru napredak u makroekonomskoj stabilnosti zemlje i omogućuju gospodarski rast na održivijim i zdravijim temeljima nego u predrecesijsko vrijeme, istaknuo je u priopćenju direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Iz HGK u komentaru ističu kako izvješće DZS-a potvrđuje najave Ministarstva financija o vrlo uspješnim kretanjima u području uklanjanja proračunskog manjka, što ima pozitivan odraz i na kretanje javnog duga zemlje.

Rezultati ostvareni prošle godine u uklanjanju proračunskog manjka i smanjenju javnog duga u Hrvatskoj su respektabilni, s višestruko pozitivnim učincima, ističu iz HGK.

Uspostavljen je, kako navode, kontinuitet unapređivanja situacije u javnim financijama pa je nakon lanjskog izlaska zemlje iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka daljnji napredak rezultirao pomacima u kretanju kreditnog rejtinga zemlje omogućujući niže troškove novog zaduživanja i povoljno restrukturiranje postojećih dugova s učinkom na snižavanje troškova kamata i povoljniju ročnu strukturu.

Ostvareni rezultati, kako navode iz HGK, poticaj su za nastavak pozitivnih tendencija usmjerenih na provedbu strukturnih reformi povezanih s rješavanjem problematike rashodne strane proračuna te na nastavak porezne reforme koja će omogućiti troškovno rasterećenje gospodarstva i stanovništva.

U HGK smatraju kako su dosad postignuti pomaci znatni i ohrabrujući, ali ne i dovoljni, osobito jer se razina javnog duga od 78 posto BDP-a i dalje nalazi na znatno višoj od dopuštenih 60 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!