11:51 / 14.04.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Hirovito proljeće uništilo usjeve - štete milijunske

-

-

Foto: - / -

Uz štetu koju trpe zbog koronavirusa, sezona će, kažu voćari, biti u debelom minusu. Nadaju se pomoći i naknadi štete.
Hirovito proljeće s mrazom i snijegom "obralo" je i voćnjake diljem Hrvatske i prije berbe. Stradale su rane sorte. Uz štetu koju trpe zbog koronavirusa, sezona će, kažu voćari, biti u debelom minusu. Nadaju se pomoći i naknadi štete.

Šteta u slavonskom nasadu jabuke, voćara Branka Brankovića, gotovo je stopostotna.

- Stalno pušu sjeveroistočni vjetrovi, govori Branković.

Snijeg na Sljemenu

Zbog hirovitog vremena stradali su voćnjaci diljem zemlje. Procjenitelji su na terenu.

- Prošli smo od Vrbanje preko Miholjca, Zagreb, Varaždin i do Karlovca smo prošli, rekao je Ivan Babić, procjenitelj štete i voćar iz Godinjaka.

Ustanovili su, dodaje, milijunsku štetu na marelicama i breskvama, ali i ranim sortama krušaka i jabuka. Voćari koji su nasade osigurali bolje će proći. Osobito ako su iskoristili izdašnu potporu iz mjere 17 ruralnoga razvoja.

Obitelj Branković od mraza je osigurala cijeli voćnjak, a od tuče nasade bez zaštitnih mreža.

- Vidjet ćemo što ćemo sada hoćemo li završiti na sudu i tražiti vještake jer jednostavno šteta je velika, govori Branković.

A godine sve izazovnije. Zahtijevaju - ili golema ulaganja u zaštitu ili osiguranje. Jer od proglašenja elementarne nepogode  - naknade su uglavnom simbolične.


Virovitica: Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović donio je u utorak Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za područja Virovitice i općine Suhopolje gdje su niske temperature izazvale velike štete na voćarskim i povrtlarskim kulturama.

Prirodna nepogoda je uzrokovana izrazito niskim temperaturama koje su 23. i 24. ožujka, te 2. i 3. travnja 2020. godine pogodile područje grada Virovitice i općine Suhopolje, naveo je Andrović.

Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obvezuju se da u roku od 15 dana od proglašenja prirodne nepogode izrade izvješće s procjenom ukupne štete i dostave ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od prirodnih nepogoda putem Registra šteta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!