Sberbank pod moratorijem, građani mogu podignuti 7280 kn dnevno

28.02.2022.

07:08

Autor: HRT/Hina

Sberbank, ilustracija

Sberbank, ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno. Sberbank Hrvatska poručuje da intenzivno radi na rješavanju ove izvanredne situacije.

Kako se naglašava u priopćenju Hrvatske narodne banke, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita, te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. Europska unija i Sjedinjene Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d., podsjeća HNB. Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, u ponedjeljak 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

Kako je priopćeno, u skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio odgovarajuće rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka podsjeća da su "u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci."

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita, naglašava se u priopćenju.

Sberbank Hrvatska: Intenzivno radimo na rješavanju ove izvanredne situacije


Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Zbog rezultirajućeg utjecaja na likvidnost, HNB donio je Rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji istječe u utorak, 1. ožujka u 23:59:59 sati, potvrdila je Sberbank Hrvatska.


Sberbank Hrvatska izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se suočavaju klijenti, poslovni partneri i zaposlenici. Iz banke poručuju da se naporno rade na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije, a cilj im je zaštititi klijente i zaposlenike te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. 


Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.


Iz banke podsjećaju da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. 


Sberbank d.d. je osma banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. 


Od 15. veljače 2012. godine članica je Sberbank grupe. Klijentima pruža financijsku podršku u Hrvatskoj putem 31 poslovnice u 22 grada. 


Na dan 31. prosinca 2020. godine, bilančna suma Banke iznosila je 11.057.765 tisuća kuna, dok je adekvatnost kapitala iznosila 17,81 % što ukazuje na visoku sigurnost i stabilnost banke, poručuju iz te banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!