16:07 / 14.07.2019.

Autor: P.F./Hina

HNB i MMF zajednički o demografskim izazovima

-

-

Foto: - / -

Konferencija je usredotočena je na tržište rada i demografske izazove, budućnost rada i politike potrebne za održiv gospodarski rast i dostizanje razine dohotka razvijenih zemalja zapadne Europe, priopćio je HNB.
Konferencija Hrvatske narodne banke HNB) i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) pod nazivom "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi", započinje u Dubrovniku.

Konferencija je usredotočena je na tržište rada i demografske izazove, budućnost rada i politike potrebne za održiv gospodarski rast i dostizanje razine dohotka razvijenih zemalja zapadne Europe, priopćio je HNB.
U prvom dijelu konferencije raspavljat će se o ekonomskim kretanjima i ograničenjima za razvoj koja proizlaze iz nedostatka radne snage te neusklađenosti znanja i vještina s potrebama tržišta rada.

Pitanja starenja stanovništva, emigracije i utjecaja tih demografskih promjena na rast dohotka i konvergenciju bit će dotaknuta u drugom dijelu konferencije. Sudionici će se baviti i potencijalnom ulogom tehnologije i drugih politika u neutralizaciji negativnog utjecaja demografskih trendova.

U trećem dijelu konferencije raspravljat će se o budućnosti rada u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi te o ulozi vladinih politika i privatnog sektora u pronalaženju rješenja za negativne demografske trendove i rast produktivnosti.

Tema su i fiskalne posljedice aktualnih demografskih barijera pri čemu će biti analizirane pouke zemalja najuspješnijih u odgovoru na demografske izazove, uključivo one koji proizlaze iz nedostatne ponude na tržištu rada.

- Ova konferencija, koju su zajednički organizirali MMF i HNB, posvećena je najvažnijim ekonomskim pitanjima kao što je znatan pad buduće radne snage u zemljama CESEE-a - zbog starenja stanovništva i emigracije - što zahtijeva dodatne politike kojima će se podržati veće sudjelovanje radne snage i promicati razvoj ljudskoga kapitala primjerenoga digitalnom dobu, kaže guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

To je, kako ocjenjuje, odlična prigoda da se naglase veliki izazovi vezani uz optimalno oblikovanje, odgovarajući odabir i uspješnu kombinaciju tih politika, kao i da se temeljito sagledaju pitanja strukturnih reformi obrazovanja, mirovinskog sustava i tržišta rada u regiji te zemljama regije pojedinačno.

- Konferencija će se baviti jednim od najznačajnih izazova u regiji smanjenjem broja stanovništva i njegovim starenjem, rekao je zamjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang.

Najavio je objavu rezultata istraživanja MMF-a koje ukazuje na to da će se zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe suočiti sa snažnim smanjenjem radne snage i njegovim negativnim posljedicama za potencijalni gospodarski rast, životni standard i javne financije. 

Na konferenciji će, uz predstavnike MMF-a i HNB-a, sudjelovati predsjednik Vlade Andrej Plenković i petnaestak guvernera središnjih banaka i ministara financija iz srednje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Svjetske banke, Europske komisije, Banke za međunarodne namire i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Oxford, London i Tartu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!