19:15 / 10.05.2018.

Autor: M.M./Hina

HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 320,5 milijuna eura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog jačanja domaće valute, koja je početkom ovoga tjedna skliznula ispod 7,40, HNB intervenirala je na deviznom tržištu.
Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je na deviznom tržištu. Od poslovnih je banaka kupila 320,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,397618 kuna za jedan euro, čime je u sustav 'ubacila' dodatnih oko 2,37 milijardi kuna.

To je druga devizna intervencija središnje banke u ovoj godini, a i njome se, kao i intervencijom početkom godine, nastoje spriječiti daljnji apercijacijski pritisci na kunu.

Naime, kuna u posljednje vrijeme jača prema euru pa je tako početkom ovog tjedna srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke prvi put u nešto više od osam mjeseci odnosno od kraja kolovoza prošle godine pao ispod 7,4 kune za jedan euro.

Na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj u ponedjeljak srednji tečaj eura je pao na 7,399877 kuna, a aprecijacijski pritisci na kunu nastavljeni su i protekla dva dana pa je tako na tečajnici središnje banke utvrđenoj u srijedu, koja se primjenjuje od danas, srednji tečaj eura skliznuo ispod 7,39 kuna, na 7,388659 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!