HNB: Kamatne stope u srpnju za stanovništvo blago smanjene

01.09.2022.

15:20

Autor: V.K./HRT/Hina

Smanjenje kamatnih stopa

Smanjenje kamatnih stopa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kamatne stope za najvažnije vrste kredita odobrenih u srpnju kod kućanstava uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada, pri čemu su kod kunskih kredita na osnovi dopuštenih prekoračenja manje za 0,39 p.b. na godišnjoj razini, a kod stambenih kredita s valutnom klauzulom za 0,07 p.b., priopćeno je iz HNB-a.

- Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima, u srpnju 2022. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima, 6,96 posto, što je za 0,39 postotnih bodova (p.b.) manje nego u srpnju 2021., a najniži za stambene kredite odobrene s valutnom klauzulom, 2,49 posto, što je za 0,07 postotnih bodova manje nego u sedmom mjesecu prošle godine, ističe se u objavi Hrvatske narodne banke (HNB) o statističkim pokazateljima o kamatnim stopama.

Prosjek kamatnih stopa za kunske oročene depozite u srpnju 2022. iznosio je 0,05 posto za kućanstva, što je za 0,03 postotna boda manje nego u istom mjesecu prethodne godine, dok su prosjeci kamatnih stopa za eurske oročene depozite kućanstava iznosili 0,09 posto za kratki rok i 0,1 posto za dugi rok, navode iz HNB-a.

No, za razliku od pokazatelja za stanovništvo, kod nefinancijskih društava bilježi se rast kamatnih stopa.

Tako, kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinancijskim poduzećima u srpnju ove godine najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je kod dugoročnih kunskih kredita, 2,79 posto, odnosno za 0,38 postotnih bodova više nego u srpnju lani, a najniži kod kratkoročnih eurskih kredita, 1,17 posto, odnosno za 0,61 postotni bod više nego u srpnju prošle godine.

Uz porast kamatnih stopa kod posljednje navedene vrste kredita, još veća promjena zabilježena je kod kratkoročnih dolarskih kredita, za 1,6 postotnih bodova više nego u srpnju 2021. godine, a to je posebno došlo do izražaja tijekom posljednjih nekoliko mjeseci u 2022. godini, priopćeno je iz HNB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!